Lørdag rapporterte Al Jazeera-reporter Youmna El Sayed live fra Gazastripa, da et israelsk missil traff en bygning i bakgrunnen. Journalisten ble strengt anmodet av programleder om å søke dekning.
Siden Hamas gikk til angrep på Israel i helga, har minst sju palestinske journalister mistet livet i israelske motangrep mot Gazastripa. I tillegg er to meldt skadet og to savnet.
Det melder den uavhengige organisasjonen Committee to Protect Journalists (CPJ), som jobber med å kartlegge angrep mot journalister verden over.
I tillegg er en israelsk journalist blitt drept i et Hamas-angrep i Israel, mens en israelsk fotograf er meldt savnet, ifølge det internasjonale journalistforbundet.
«Journalister er sivile som gjør et viktig arbeid i krisetider. Disse må ikke bli angrepet av de stridende parter. Millioner av mennesker verden over er nå avhengig av at reporterne i regionen kan gi sikker informasjon om konflikten», uttaler Sherif Mansour, koordinator for CPJs Midtøsten- og Nord-Afrika-program, i en pressemelding.
Flere drepte journalister
CPJ har sammenfattet følgende informasjon om angrep på journalister og medier i Gaza siden krigen brøt ut lørdag morgen.
- 10. oktober skal tre palestinske journalister ha blitt drept da et israelsk luftangrep traff en boligblokk nær fiskehavna i Gaza by. Ifølge den Hamas-styrte regjeringen skal reporterne ha dekket evakueringen av en annen boligblokk da angrepet skjedde, skriver AFP.
- 7. oktober ble den palestinske fotojournalisten Mohammed Al-Salhi skutt mens han dekket en militæroperasjon ved grensa til Israel, ifølge det statlige palestinske nyhetsbyrået Wafa.
- Samme nyhetsbyrå melder også at journalisten Ibrahim Lafi samme dag ble drept nær Beit Hanoun-overgangen nord på Gazastripa.
- I løpet av helga skal israelske missiler totalt eller delvis ha ødelagt lokalene til en rekke medier inne i Gaza, blant annet redaksjonslokalene til avisa Al-Ayyam, radiostasjonen Gaza FM og Shehab news agency. Også hovedkvarteret til nyhetsbyrået Ma’aan skal ha blitt hardt rammet.
- 7. oktober ble den israelske fotografen Yaniv Zohar drept i en kibbutz nær Gazastripa, ifølge Israel Hayom. Fotografen Roee Idan har også vært savnet siden samme dag.
– Ikke lett å vurdere
Dag Henrik Tuastad, førstelektor i Midtøsten-studier ved Universitetet i Oslo, påpeker at det er svært farlig å være journalist i Gaza nå.
Journalister står i fare for å bli rammet på lik linje med andre sivile, sier Tuastad.
– Er palestinske medier og journalister et mål for Israel?
– Nei, det tror jeg er langt fra sannheten, sier Tuastad.
Siri Aas Rustad, forskningsdirektør ved Institutt for fredsforskning (Prio), mener det ikke er usannsynlig at palestinske medier og journalister er et mål for israelske angrep.
Men hun understreker at det er svært vanskelig å vurdere.
– I denne situasjonen klarer ikke alltid angrepene å skille mellom militære og sivile mål. Da er det ikke lett å vurdere hvor bevisste de er.
– Legger ikke bånd på seg
Prio-forskeren mener det er for tidlig å si at det pågår en «informasjonskrig» mellom Israel og Hamas.
– Vi er nok ikke inne i denne fasen helt ennå. Men jeg tror begge sider i denne saken, uansett hvor forferdelig det høres ut, vil se at høyere antall drepte sivile skaper større sympati og oppmerksomhet, sier Rustad.
– Så er spørsmålet hva som skjer om man går over til en mer permanent krig. Israel ønsker å framstå som en veldig sterk militær stat. At mange israelske soldater er drept, vil ikke være positivt for dem.
Dag Henrik Tuastad forteller at pressefriheten i Palestina er litt bedre enn i andre arabiske land.
«Skulle grensa til Gaza åpne igjen, må vi gjøre en sikkerhetsmessig vurdering.»
— Sofie Gran Aspunvik, redaksjonssjef i NRK
– Man har fått en politistat i Gaza og en slags dypstat på Vestbredden hvor mye styres av etterretningsvesenet og sikkerhetsapparatet. Men palestinske aktører har ikke tradisjon for å legge bånd på seg.
Kommer ikke over grensa
NRK har to team med korrespondenter ute i felt for å dekke krigen. Sofie Gran Aspunvik, redaksjonssjef i NRKs utenriksavdeling, sier til Klassekampen at situasjonen er svært spent og preget av mye usikkerhet.
– Når det gjelder Gaza, er det særlig krevende fordi vi ikke kan være til stede der selv, siden grensa er stengt. Det gjør at vi er avhengig av å jobbe hjemmefra og bruke de lokale kontaktene vi har i Gaza for å få ut mest mulig informasjon.
Aspunvik forteller at NRK samarbeider med et lokalt produksjonsselskap inne i Gaza, som de også har jobbet med tidligere. De har lokalt tilknyttede journalister som gjør intervjuer og formidler informasjon til kanalen.
Hun legger til at de er klar over at bombingen også får store konsekvenser for de lokale teamene inne på Gaza og sier de jobber med å følge opp arbeidsforholdene deres.
– Er det i det hele tatt mulig for journalister å komme inn på Gazastripa?
– Nå er det i praksis umulig, siden grensa er stengt. Men skulle den åpne igjen, må vi gjøre en sikkerhetsmessig vurdering med tanke på risikoen, sier Aspunvik.
Har lært av Ukraina-krigen
NRKs redaksjonssjef påpeker at det er mye desinformasjon i omløp, og at dette er en stor utfordring for alle som jobber med å dekke krigen.
Nettstedet Faktisk.no har blant annet tatt for seg en video som har fått over 530.000 visninger på X/Twitter, som skal vise Hamas-krigere som skyter ned et israelsk militærhelikopter.
Når man ser nærmere på videoen, viser det seg imidlertid at den er animert.
– Jeg tror vi har lært mye av å dekke krigen i Ukraina når det gjelder verifisering av bilder, videoer og annen informasjon. Vi bruker også store redaksjonelle ressurser på verifisering, sier Aspunvik.
– Men det viktigste vi gjør i denne situasjonen er å ha tilstedeværelse i felt. At våre journalister og fotografer snakker med de berørte, har en enorm verdi.