Dyp og uløst konflikt

Hamas sitt brutale angrep på israelske sivile fra lørdag morgen møter nå brutal gjengjeldelse. Israel bomber tungt inne på Gazastripa, samtidig som landet varsler en total blokade. De over to millionene menneskene som bor på Gaza må klare seg framover uten tilførsel av mat, reint vann og drivstoff. Ifølge NTB sier Israels forsvarsminister Yoav Gallant at blokaden er del av en kamp mot «avskyelige folk». Palestinere vi snakker med, gjentar på sin side det Hamas-politiker Hoda Naim uttalte i gårsdagens avis – at borgere i Israel ikke er å regne som sivile, fordi alle er del av reservehæren. Slik fjerner partene hverandres menneskelighet og rettferdiggjør krigsovergrep og terror.

Konflikten mellom Israel og Palestina er dyp og uløst. Palestinernes situasjon er preget av tiltakende håpløshet, og det er umulig å se noen politisk vei framover. Israels ytterliggående regjering støtter nye, ulovlige bosettinger og bosetteres overgrep og vold mot palestinske sivile, uten at det får konsekvenser. FN-resolusjoner blir ikke fulgt opp av dem som kan sette hardt mot hardt overfor Israel. Det unnskylder på ingen måte at militante Hamas-krigere går inn i israelske byer og skyter folk for fote. På en musikkfestival like utenfor grensegjerdet mot Gaza har minst 260 personer blitt drept, mens andre er tatt som gisler. Angrepet på festivalen er en massakre. Handlingene bør straffeforfølges.

Den gjensidige dehumaniseringen gjør det vanskelig å se en vei framover. Akkurat nå ser situasjonen ut til å bare bli verre. Israel vil hevne angrepene og vil sky få midler for å gjenopprette israeleres sikkerhet. Blant palestinere framstår det overraskende angrepet som en mulighet for å vise at Israel er sårbart så lenge okkupasjonen fortsetter. Derfor kan flere enn Hamas-folk slutte seg til. Konflikten har også potensial til å eskalere. USA sender nå hangarskip til Middelhavet. Hamas-støttespillere i Libanon og Iran vil antakelig ikke sitte i ro og se Gazas befolkning sulte. En vei framover må bygges på en gjensidig respekt for hverandres liv og en forståelse av at den enes sikkerhet avhenger av den andres. I dag er vi milevis unna noen slik erkjennelse.