Sivile taper på begge sider

«Vi har ikke så mye å tape. Det er mange her som støtter dette, selv om straffen vil bli brutal», sa den palestinske legen Khalil Khalidy til VG etter Hamas’ overraskende, omfattende og blodige angrep på Israel natt til lørdag. Flere hundre israelere er drept etter at Hamas har skutt flere tusen raketter inn i Israel og gått inn med bakkestyrker. Hamas har også tatt det de selv omtaler som et høyt antall israelske gisler, blant dem flere kvinner og barn. Det er ingen tvil om at et slikt angrep på sivile må fordømmes på det sterkeste. Med angrepet setter Hamas også den palestinske sivilbefolkningen i stor fare. For straffen fra Israel vil bli brutal, som Khalidy sier, og den vil ramme sivile. Det ser vi allerede, i form av israelske luftangrep mot Gaza, som så langt har tatt livet av flere hundre palestinere.

Gazastripa har vært under israelsk okkupasjon siden 1967. De siste 16 årene har området vært under en kvelende israelsk blokade etter at Hamas tok kontrollen over området i 2007. Verken varer eller mennesker slipper inn eller ut, arbeidsløsheten er høy, og det er mangel på strøm og reint vann. Samtidig har israelske militæroperasjoner på Gazastripa tatt livet av flere tusen palestinere de siste ti årene. Selv om FN har kritisert den israelske okkupasjonen av palestinske områder og kalt den apartheid, opplever palestinerne lite støtte fra det internasjonale samfunnet, grunnet USAs støtte til Israel.

Det stadig varmere forholdet mellom Saudi-Arabia og Israel har antakelig også ført til at mange palestinere føler seg enda mer aleine enn før. Da den saudiske kronprinsen for et par uker siden uttalte at en normalisering mellom Israel og Saudi-Arabia kommer nærmere for hver dag, sa han samtidig at han ville kreve at Israel må «lette palestinernes liv». Dermed sto han ikke ved Saudi-Arabias tidligere krav om at Israel må trekke seg ut av de okkuperte palestinske områdene. Med dette som bakteppe er det fullt forståelig at mange palestinere på Gazastripa opplever at de har lite å tape. Likevel kan det aldri brukes som unnskyldning for brutale angrep på sivile.