Nådeløs gjengvold

Den svenske regjeringen åpner nå for at forsvaret skal støtte politiet i arbeidet mot gjengkriminaliteten. Det er et skritt som er høyst uvanlig i et land uten krig eller omfattende terrorvirksomhet, og det viser hvor ekstraordinær situasjonen i Sverige er. Oppgjør i det kriminelle nettverket som kalles Foxtrot skaper utbredt utrygghet og frykt i svenske lokalsamfunn. Svært unge gutter, noen helt ned i barneskolealder, skyter og blir skutt. Natt til torsdag ble en 18-åring drept i Stockholm på et fotballfelt fullt av barn. Bare noen timer etter ble to hus i Uppsala sprengt. Den unge kvinnen som mistet livet, var et tilfeldig offer. Hun er ikke aleine. Tenåringer utrustet med automatvåpen og sprengstoff utgjør nå en fare ikke bare for hverandre, men også for den jevne borger. Rikspolitiet forteller dessuten at de hindrer drap og sprenginger hver uke.

Hvordan har det kunnet gå så langt i det som en gang var världens jämlikaste land ? Det er mange faktorer å peke på: segregering av boligområder, økt ulikhet og framveksten av en kultur hvor gangsterlivet framstår attraktivt. Sverige har tatt imot svært mange flyktninger og ikke lykkes i å integrere alle. Privatiseringen av skolen har ført til at det er nærmest umulig å blande elever fra ulike sosiale sjikt, selv om alle vet at det er grunnsteinen i et godt integrert samfunn. Politiet forteller at de har bedt om økte fullmakter og ressurser i møte med grovere kriminalitet og økt rekruttering til gjenger i mer enn ti år.

Norsk politi har allerede registrert aktivitet fra Foxtrot-nettverket i halvparten av landets politidistrikter. Å tro at kriminaliteten holder seg på svensk side av vår lange, felles grense, er naivt. Da Oslopolitiet i sommer patruljerte på Grønland, ble nesten 200 dopselgere registrert og flere våpen konfiskert. I Aftenposten spør lokal Ap-politiker Agnes Nærland Viljugrein hvorfor sommerens politiinnsats var ekstraordinær, når den trengs hver dag og har gjort det lenge. Mødre i Oslo sentrum har også bedt om hjelp, for å hindre at sønnene rekrutteres til narkotikasalg. Den innsatsen må komme nå. Vi må gjøre det vanskelig for kyniske kriminelle gjenger å få fotfeste i norske nabolag.

Leder