Ernæring

Forskeropprop for kjøtt

Joda, kjøttspising bringer med seg en rekke positive helseeffekter, uansett hva aktivister og politikere måtte si om saken.

Det næringsrike kjøttet: Et stort opprop fra forskere verden over vil korrigere ensidige kampanjer mot kjøttproduksjon og husdyrhold. Her fra et kjøttmarked i det sentrale Kina. Foto: Noel Celis, AFP/NTBDet næringsrike kjøttet: Et stort opprop fra forskere verden over vil korrigere ensidige kampanjer mot kjøttproduksjon og husdyrhold. Her fra et kjøttmarked i det sentrale Kina. Foto: Noel Celis, AFP/NTB

Noe av det som skiller oss fra våre slektninger blant apene, i tillegg til en mye større hjerne, er at vi fikk et kosthold med kjøtt som viktig ingrediens. Dette skjedde da klimaet på savannen i Afrika ble tørrere, med mer gress og mindre skog, og vi begynte å forsyne oss av gresseterne. Først som åtseletere, så som jegere. Dette førte til en endring av fysiologien vår, med en kortere og mindre omfangsrik fordøyelseskanal. Noe som faktisk sto i et direkte forhold til hjernestørrelsen, fordi kroppen nå fikk mer energi til hjernen, i stedet for fordøyelsesorganene.

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Viten