Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Ernæring

Forskeropprop for kjøtt

Joda, kjøttspising bringer med seg en rekke positive helseeffekter, uansett hva aktivister og politikere måtte si om saken.

Det næringsrike kjøttet: Et stort opprop fra forskere verden over vil korrigere ensidige kampanjer mot kjøttproduksjon og husdyrhold. Her fra et kjøttmarked i det sentrale Kina. Foto: Noel Celis, AFP/NTB

Noe av det som skiller oss fra våre slektninger blant apene, i tillegg til en mye større hjerne, er at vi fikk et kosthold med kjøtt som viktig ingrediens. Dette skjedde da klimaet på savannen i Afrika ble tørrere, med mer gress og mindre skog, og vi begynte å forsyne oss av gresseterne. Først som åtseletere, så som jegere. Dette førte til en endring av fysiologien vår, med en kortere og mindre omfangsrik fordøyelseskanal. Noe som faktisk sto i et direkte forhold til hjernestørrelsen, fordi kroppen nå fikk mer energi til hjernen, i stedet for fordøyelsesorganene.

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?