Satser

Sommeren 1972 var det to lærere på Lovund i Nordland som ville prøve noe nytt. De fikk tak i 1200 laksesmolt fra Trøndelag, kun noen få av dem overlevde, men et oppdrettseventyr kom i gang. En av lærerne, Steinar Olaisen, fikk med seg gode folk og bygde opp det som i dag heter Nova Sea, der datteren Aino Olaisen nå er styreleder i og majoritetseier. I forrige uke slapp hun nyheten som blant annet Lurøy kommune jubler over: De henter planene for nytt lakseslakteri ut av fryseboksen og investerer to milliarder på oppdrettsøya Lovund.

Byggestart blir april neste år, og den første laksen skal slaktes tidlig i 2026. Aldri før har det vært gjort en så stor enkeltinvestering i Helgelandskommunen, melder laksenettstedet Ilaks. Også Nova Sea la alle investeringer på vent da grunnrenteskatten kom. Men en kombinasjon av mindre skatt og det faktum at de absolutt trenger nytt slakteri, gjør at planene nå realiseres.

«Vi gjør dette med et brennende ønske om å skape et levedyktig og attraktivt samfunn for hele regionen vår», skriver Aino Olaisen i en pressemelding. Der går det også fram at de 1200 smoltene i 1972 har ført til at selskapet nå har plass til cirka 12 millioner laks i sine merder. Mens andre oppdrettere foretrekker slakteribåt som henter og slakter på vei til Europa, velger Aino Olaisen å heller skape inntil 40 nye arbeidsplasser i distriktsbygda Lovund.

Dagboka