DebattPå sengekanten

Umerkelege greier

Eg kjenner ingen Sindre, men det gjer Erna – eller gjer ho det? Dei deler no seng. Senger kan vera så mangt, det kan vera ei dobbelseng eller to enkle som er sett saman til ei dobbel, dei kan flyttast frå kvarandre, til og med ei i kvart rom. Så har du digre vassenger, kor du merkar den minste rørsle til hen du deler seng med, dei kan det bli lekkasje i, når du vaknar er det små dammar på golvet, men det er ikkje sikkert at du merkar, for du går jo rett i dusjen likevel, frå vått til vått. Koss i all verda skulle du merka det? Men til slutt må ein jo merke noko, når lekkasjen er så omfattande at det ikkje er meir vatn igjen i senga, du kjenner det harde golvet, det er kaldt, det er hardt, og plankane gnissar mot ryggrada, om du har nokon då? Kven veit? Ingen kan vera sikker om det var ei vasseng med lekkasje, eller to enkle senger som hadde glidd frå kvarandre. Det veit berre dei to, og det er ei privat sak, er det ikkje? Hadde det vore nokre andre ho hadde lura med seg opp i senga, for eksempel ein annan veskeberar, då måtte ho berre lagt seg flat.

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Debatt

Usa

Kakikra­tiet

I februar i år skrev jeg et lite notat om hvordan president Trump forsøkte å drive et eget universitet som solgte null kunnskap for massevis av penger – et foretak som ble beskrevet som massiv svindel. Nå er han i gang igjen – det ene eliteuniversitet etter det andre blir nektet midler dersom de ikke slutter å virke som nettopp universitet, men omstiller seg til en salgsbod for Trumps tivoli. Eller er det noe annet vi ser? Er formålet å restituere amerikanske læresteder etter mønster av skolene i Sovjet-unionen, der all formidling av kunnskap var underordnet det sovjetiske systemet? Her ligger det unektelig et paradoks, i og med at Trump hevder å ville feie vekk all åpen og fordekt marxisme på amerikanske universiteter. Men samtidig er det avdekket at den samme Trump har en fortid i det samme Sovjet – der han midt på 1980-tallet fikk dekknavnet Krasnov (den røde). Mange vil hevde at det finnes få klare tanker bak Trumps handlingsmønster. Det kan så være. I så fall må vi kunne karakterisere hans massive angrep på demokratiet med en annen type -krati: Det greske ordet kakistokrati (κακιστοκρατία) betyr «styre av de verste» eller «styre av de minst kvalifiserte».

Teknologi

Bevar 2G-nettet!

Nei takk, jeg har vært fornøyd OneCall-kunde i ti år!» sa jeg stolt til enhver telefonselger. Men så kom e-posten fra Telia: Vi som bruker Nokia må finne alternative løsninger, for 2G-nettet skal stenges. Nei! Hallo? Med knappetelefon som verktøy og skjold har jeg bare så vidt flyktet fra oppmerksomhetskrigen og brutt ut av Matrixen. Stortinget har vedtatt at regjeringen skal konsekvensutrede stengingen av 2G-nettet. I denne forbindelse gjør Nkom en spørreundersøkelse som avsluttes nå 9. mai. Det er operatørene som selv bestemmer når de stenger 2G-nettet, men jeg vil på vegne av oss knappetelefonister slå et lite slag! Uansett motivasjon for en mer analog livsstil; Nokia er ikke bare en nostalgisk måte å ringe uten pushvarsler.

Afp

Fagfor­bundet går mot sine egne

Fagforbundet vil at LO-kongressen skal endre AFP til en opptjeningsordning (Klassekampen 7. mai). Men ingen vil tape mer på å gå over til en opptjeningsordning enn ansatte i offentlig sektor. Fellesutredningen fra LO og NHO fra 2021 sier at du må ha 41 år i en AFP-bedrift for å få full AFP. Før du fyller 62 år. Utredningen viser at det rammer offentlig ansatte aller hardest.