Kronikk

Lapplands Helvete

Før Nils Gaups spillefilm om opprøret i Sulitjelma vises på kino, er det vel verdt å avlegge Dag Skogheims «Klassekamp under nordlysflammer» en visitt.

KLASSEKAMP: Da ledelsen i Charlotta Gruber i Sulitjelma innførte kobberplater med nummer for arbeiderne, det såkalte slavemerket, fikk de nok. Her gruvearbeidere i Sulis i 1907. FOTO: DIGITALT MUSEUMKLASSEKAMP: Da ledelsen i Charlotta Gruber i Sulitjelma innførte kobberplater med nummer for arbeiderne, det såkalte slavemerket, fikk de nok. Her gruvearbeidere i Sulis i 1907. FOTO: DIGITALT MUSEUM

Det er femti år siden «Klassekamp under nordlysflammer» kom ut, utgitt på det ærverdige Pax Forlag i 1973. Denne bokutgivelsen har krav på ny aktualitet og nylesning. Ikke minst når Nils Gaups storfilm «Sulis 1907» i dag har førpremiere, under åpen himmel i Sulitjelma. «Klassekamp under nordlysflammer» med undertittelen «Nord-norske arbeidere i kamp 1889–1918. En dokumentarisk beretning» var skrevet av den fremste kjenner av nordnorsk arbeiderbevegelse, Dag Skogheim (1928-2015).

Du må være abonnent for å lese denne artikkelen

Kronikk

Det er blitt stille i uten­lands­ke nyhets­ka­naler selv om situa­sjonen i Serbia bare er blitt verre.

Innføringa av Helse­platt­formen i Midt-Norge er blitt vurdert som «sterkt kritikk­ver­dig». Men kven skal ta ansvar for å rydde opp?

Hvorfor går skeive flykt­nin­ger tilbake i skapet i møte med intro­duk­sjons­pro­grammet?