Kulturaktører i Nordland har brukt årevis på å forberede seg til Bodø2024. Nå frykter flere at de må legge ned så fort året er omme.

Kulturaktører er redd Bodø blir en kulturell spøkelsesby

Savner en plan: Flere kunstnere og kulturaktører etterlyser en avklaring fra politikerne om hva som vil skje med Bodø2024-prosjektene etter kulturåret. Bildet er fra Musikkfestuka, en av kulturaktørene Bodø2024 skal samarbeide med. Foto: Dan Mariner, Bodø2024

– Det var tydelig at de største partiene ikke har noen planer for 2025 ennå. Det kom som et ganske stort sjokk, sier bildekunstner Marianne Bjørnmyr.

I hele 2024 bærer Bodø tittelen europeisk kulturhovedstad. Siden 1985 har EUs kulturministre årlig gitt et knippe byer ansvar for å markere Europas kulturelle enhet og egenart.

Med tittelen følger en forventning om at en rekke kulturarrangementer og kunstprosjekter skal finne sted i byen gjennom året. Prislappen er 300 millioner kroner, og kulturprosjektet blir dermed det største i Nord-Norge noensinne.

Men hva skjer i 2025? De siste ukene har det i Avisa Nordland pågått en debatt om hva som skal skje med de deltakende kulturaktørene og kunstprosjektene når kulturåret er omme.

Under en debatt på Stormen kulturhus i august, der både Arbeiderpartiets og Høyres ordførerkandidater deltok, fikk Bjørnmyr inntrykk av at politikerne har få konkrete planer for årene som følger.

– Det er rett og slett brutalt at det ikke finnes noen plan for videreføring etter at kommunen har gått inn med så mange millioner, sier Bjørnmyr.

– I 2024 er det for seint

Staten finansierer en tredel av prosjektet, fylket og kommunen en tredel, og private aktører den siste tredelen, ifølge Bodø2024s nettsider.

– Det er også gjort store investeringer fra kulturaktørene selv. Det er få partier som har noen plan om videreføring av prosjektet, sier Bjørnmyr.

Selv har hun hatt en treårig avtale med Bodø2024 om å bygge opp visningsstedet Noua i Bodø, og gjennom nasjonale ordninger har de fått støtte til å drive ut 2025.

– Men det er flere som har startet initiativer i byen som er avhengig av støtte fra kommunen etter 2024, ikke minst for å få videreført nasjonal støtte. Midlertidige prosjekter er kjempefint, men vi trenger permanente kulturaktører i byen, sier Bjørnmyr.

Hun etterlyser en avklaring fra politikerne om hva og hvor mye de vil bevilge etter at kulturåret er omme.

– Å evaluere dette i løpet av 2024 er for seint. Vi er veldig overrasket over passiviteten til politikerne. Noen må komme på banen, sier Bjørnmyr.

Kunstnerkollega Ane Øverås, som driver Kjerringøy Land Art Biennale, tror ikke det står på viljen, men på en pressa kommuneøkonomi.

– Men jeg håper jo de får til noe. Alle har investert så mye tid i dette. Det er veldig trist hvis alt som er planlagt, strupes, sier Øverås.

Høyre har ingen plan

Per i dag er det Arbeiderpartiet som har ordføreren i Bodø, men etter valget er det Odd Emil Ingebrigtsen, Høyres ordførerkandidat, som ligger an til å overta ordførerkjedet.

Han bekrefter at planen om hva som skal skje med kulturprosjektene fra Bodø2024 etter kulturåret, ikke er klar.

– Jeg har ikke sittet i bystyret før nå, men jeg tror forklaringen er at man har hatt mer enn nok med å få på plass planene for 2024, sier Ingebrigtsen.

Høyre har ambisjoner om å bygge videre på det Bodø2024 skaper, ifølge ham.

– Har dere noen konkrete planer?

– Kommunen jobber med å utforme en plan. Det ville vært sløseri å ikke bygge videre på det man får til neste år. Vi har høye ambisjoner – kulturhovedstaden var initiert nettopp av Høyre i sin tid.

– Hva har du å si til kunstnerne og aktørene som etterlyser en avklaring?

– Det har jeg forståelse for, spesielt hvis man har startet en virksomhet. Det er naturlig at man ønsker trygge forutsetninger.

– Du kan ikke love noe hvis du overtar makta?

– Nei, det går ikke. Hvis noen forventer det, vil de bli skuffet. Det er ingen partier som kan love noe som helst for 2025. Hvert enkelt budsjett håndteres en gang i året. Sånn må det være, sier Ingebrigtsen.

Frykter dødt 2025

Stein Sneve, kommentator i Avisa Nordland, er blant dem som mener begge de største partienes ordførerkandidater har vært vage på hva som er den videre planen.

– Jeg vet at mange kunstnere og kulturarbeidere er bekymret. Hva skjer med ekspertisen man har bygget opp? Man utvikler en kraftig kompetanse i løpet av året. Skal den legges ned i 2025? Det virker ganske uavklart, sier han.

Også Sneve mener det er for seint om avklaringen først kommer i 2024.

– Det er kommet kunstnere til byen på grunn av ordninger som er retta inn mot 2024. Hva skjer med dem? Må de flytte herfra? Man risikerer at 2024 blir utrolig spennende, men at 2025 blir ganske dødt.