I dag, 700 dager etter den historiske dommen, starter nye protestaksjoner i Oslo. Samiske aksjonister og deres støttespillere vil følge opp vinterens aksjoner.
– Dette er for mange av oss en kamp om liv og død. Vi kan ikke fjerne vindturbinene, men vindturbinene kan fjerne oss. Det er den realiteten som har hengt over oss i 700 dager, sier Ella Marie Hætta Isaksen, som er sentral i aksjonsgruppa mot turbinene og som var med på å okkupere Olje- og energidepartementet i februar.
– Det er helt sinnssykt at regjeringen fortsetter å trenere denne saken, også etter at de anerkjente menneskerettighetsbruddene, sier Gina Gylver, leder av Natur og Ungdom, og medaksjonist.
700 dager er gått siden en enstemmig Høyesterett avsa sin dom i Fosen-saken. Landets største vindkraftverk var bygget med en ulovlig konsesjon. Et Høyesterett samlet til storkammer slo fast at vindkraftverkene på Storheia og i Roan på Fosen i Trøndelag bryter reindriftssamenes menneskerettigheter.
På Storheia er 80 høye vindturbiner fortsatt i drift, og sørger for inntjening til Staten, som er største eier. I Roan har staten solgt seg ut, og de 71 turbinene fortsetter å svive for andre eiere. Begge anleggene står i viktige vinterbeiter for reindrifta.
Flere aksjoner på vei
– Det eneste de kan gjøre er å rive turbinene og tilbakeføre naturen, sier Gylver, som varsler nye aksjoner i Oslo i dag.
– Vi kommer ikke til å sitte stille og se på. Dette er en sak som er viktig ikke bare for samene på Fosen, men for miljøbevegelsen og alle som vil verne om rettsstaten, sier hun.
Vindkraftverkene på Fosen er flere regjeringers verk. Konsesjonene ble gitt under rødgrønt styre i 2010, og ble bygget under Erna Solbergs Høyre-styrte regjering fra 2016. Det største, Storheia, sto ferdig i 2019, og er eid med 52 prosent av Statkraft. Den sittende regjeringen tiltrådte tre dager etter Høyesteretts dom 11. oktober 2021. I etterkant har regjeringen snakket om en utredning som skal lede til et nytt konsesjonsvedtak. Denne er varslet å ta et år fra oppstart, men er nå lagt på is i påvente av meklingssporet. Riksmekleren har fått i oppdrag å mekle mellom vindkrafteierne og reindrifta.
«Uthalingstaktikk»
Leif Arne Jåma er talsperson for Fovsen Njaarke Sijte, Sør-Fosen reinbeitedistrikt. Han er midt i meklingen og sier de er langt fra å nærme seg en løsning. Han forteller at reindriftas krav fortsatt er å få tilbake de tapte vinterbeiteområdene, og at det må skje så raskt som mulig.
– Det er helt tragisk at landets øverste myndigheter ikke klarer å følge opp en høyesterettsdom. Hadde det vært den andre siden som vant, ville saken vært over med en gang, men det er andre regler som gjelder når de tapte, sier Jåma.
Uvissheten er en stor belastning:
– Vi trodde at når dommen kom, skulle det skje ting. Den kan jo ikke ankes. Nå blir det riving, reparasjon og revegetering. Det trodde vi. Nå opplever vi at staten driver en uthalingstaktikk mot oss, sier Jåma, som er opprørt over at staten påstår at det mangler kunnskap.
– All relevant kunnskap ble levert i Høyesterett. Det oppleves som at de forsøker seg på en omkamp om høyesterettsdommen, sier Jåma.
I vinter, da det hadde gått 500 dager siden høyesteretts dom, rant det over for mange av de unge i det samiske miljøet, og deres støttespillere i miljøbevegelsen.
Alvor for rettsstaten
– Menneskerettsbruddet må opphøre. Det er ikke noe som tyder på at staten gjør det som trengs for å følge opp en rettskraftig dom. Det er alvorlig for rettsstaten, sier sametingspresident Silje Muotka (NSR).
Muotka viser til FN, som opererer med 180 dager som en tidsangivelse for når stater skal agere på menneskerettighetsbrudd.
– Det ignorerer norske myndigheter i denne saken, sier Muotka.
Også Rødt-politiker Sofie Marhaug er forbannet. Hun er energipolitisk talsperson i Rødt, som mener regjeringen heller enn å løse konflikten, nå legger opp til nye menneskerettsbrudd.
Advarer om nye brudd
– På 700 dager har regjeringen ikke klart å rydde opp i Fosen. Det de har gjort, er å love en stor kraftutbygging i Finnmark som legger opp til store vindanlegg i nye reinsdriftsområder. Det gjør de på tross av advarsler fra NVE, sier Marhaug.
Hun viser til et notat sendt fra NVE til regjeringen i juni hvor de skriver at den uavklarte situasjonen på Fosen vanskeliggjør konsesjonsarbeid i Finnmark, og er belastende for reindrifta. I notatet står det blant annet at konsultasjoner med reindriftsinteressene blir vanskeligere og mer tidkrevende, fordi situasjonen på Fosen ikke er avklart.
– Hva må gjøres?
– Urfolksrettigheter kan ikke bare bli noe politikere smykker seg med. Vi må begynne å respektere menneskerettene vi har forpliktet oss til. Det betyr nei til nye vindanlegg og at vi tar ned turbiner som er bygd i strid med reinbeiterettigheter, sier Marhaug.
«Dette er for mange av oss en kamp om liv og død.»
— Ella Marie Hætta Isaksen
Lars Haltbrekken, miljøpolitisk talsperson i SV, sendte nylig spørsmål til olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) om framdrifta i Fosen-saken. Haltbrekken er ikke fornøyd: Redegjørelsen er lagt på is, og meklingen ligger på de berørtes skuldre.
– Dette er en utmattelseskrig mot reindrifta på Fosen. De har vunnet i Høyesterett og så må de fortsette å slåss for at landets regjering skal respektere en høyesterettsdom, sier Haltbrekken.
Også han er bekymret for beslutningen om å elektrifisere Melkøya, som han tror kan lede til nye overtramp mot reindrifta.
– Det virker som om regjeringen sitter og tvinner tommeltotter og håper saken skal forsvinne av seg selv, sier Haltbrekken.
Håper på rask mekling
Olje- og energidepartementet viser til at det pågår en mekling, på spørsmål om når det vil komme en løsning i Fosen-saken.
Statssekretær Elisabeth Sæther (Ap) i Olje- og energidepartementet har tro på at meklingen kan gi «en raskere løsning» enn en utredning, som er lagt på is:
«Vi har fortsatt håp om at meklingsprosessen vil kunne føre fram til en minnelig løsning i saken. Det vil være det beste for alle parter. Det er for tidlig å si noe konkret om når en løsning kan være på plass», skriver hun i en e-post til Klassekampen.
Hun svarer følgende på bekymringen om at kraftutbyggingen i Finnmark vil gi nye menneskerettighetsbrudd:
«Prosjekter for nett og kraft skal ikke gå på bekostning av reindriftas rettigheter etter artikkel 27 i konvensjonen om sivile og politiske rettigheter. Dette er et helt sentralt spørsmål i konsesjonsbehandlingen», skriver Sæther, som lover at regjeringen vil komme med nye tiltak i løpet av høsten, for å minske konflikten mellom reindrifta og utbygging av strømnett og ny kraft.