Jonas Gahr Støre har gått til krig mot Finnmark, sa Sps Geir Adelsten Iversen tirsdag. Nå ber han om fred mellom regjeringspartiene.

Nordnorsk antiko­lo­nia­lisme

Samme sjark: Geir Adelsten Iversen mener regjeringspartiene må spille på lag. Samtidig tror han Finnmarks-forståelsen svikter hos statsministeren.

– Tirsdag denne uka siterte VG deg på at Jonas Gahr Støre har gått til krig mot Finnmark. Bakgrunnen var elektrifiseringen av Melkøya og regjeringens planer om å skaffe strøm til denne ved å bygge ut vindmøller i Finnmark. I går ankom du Oslo fra Finnmark for å få unna litt partiarbeid. Hva foretrekker du av storby og fiskevær?

– Det sier jo seg selv. Jeg har bodd i Finnmark mange, mange år, og det er der jeg har livet mitt. Det er ingenting galt med Oslo, men før jeg kom på Stortinget hadde jeg ikke vært her noe særlig. Jeg er vant til å orientere meg etter fjell og hav – buss, trikk og Google Maps, det var litt uvant i starten. Men nå har jeg jo nærmest blitt en verdensmann!

– Til VG sa du at Oslo er flott, med godt vær og kulturtilbud. Tror du Støre er like velvillig innstilt overfor ditt hjemsted som du er til hans?

– Hvis Støre hadde vært like lenge i min hjemkommune som jeg har vært her, så tror jeg han også hadde skjønt utfordringene vi står overfor litt bedre enn han gjør nå. Finnmark er ikke én ting – vi har forskjellige forventninger og behov. I indre Finnmark har samene behov for store arealer til reindrift. Der blir det konflikt hvis man skal bygge masse vindmøller. Ved kysten har du fiskere, med tilgang på noen av verdens beste fiskefelt. Der er det et voldsomt behov for mer fisk, og at denne foredles lokalt. I dag fryses den og sendes utenlands. I øst har folk behov for trygghet, men det er først nå nylig forsvaret har blitt prioritert igjen. Vi føler oss litt aleine, og det har vi egentlig gjort veldig lenge.

– Hvordan spiller elektrifisering av Melkøya inn i dette?

– Det kom som en bombe på oss. Vi visste at man jobbet med Melkøya, men vi hadde ikke sett for oss at det kom til å ende sånn. Det var ikke noen gladsak for folk i Finnmark.

– Hvorfor ikke?

– Fordi det begynte i feil ende. Det begynte med at man skulle hjelpe Equinor med å få ned en utgiftspost og samtidig få ned klimautslippene. Man burde startet med at folk i Finnmark er opptatt av forsyningssikkerhet mellom øst og vest. At vi kan få næring og arbeidsplasser. Ellers dør Finnmark ut. Det er sånt folk er opptatt av, ikke utslippene som kommer fra gasskraftverket. Det tror jeg ingen tenker på.

– Finnmarkinger bryr seg ikke om klimautslipp? Skal ikke Finnmark være med på å løse klimakrisa?

– Jeg tror dere i Oslo har en helt annen forståelse av det enn vi i nord har. Det er klart vi skal bidra, men det må være måte på. Vi er 70.000 folk i Finnmark. Det er ikke lagt opp sånn at vi kan velge buss, trikk eller tog. De skyhøye bensin- og dieselprisene rammer oss på en annen måte, for bil er det eneste framkomstmiddelet vi har. Og fly, som vi håper kan bli litt billigere. Man kan ikke bare ta sykkelen fatt i Finnmark.

– Ifølge Trygve Slagsvold Vedum skal man bygge ut såpass mye kraft at Melkøya kan elektrifiseres samtidig som Finnmark har nok kraft til både vest og øst og industri og forbruk. Tror du på det?

– Ja, men hva er prisen? Da jeg var fylkesleder i Finnmark Senterparti, forsøkte jeg å holde Indre-, Kyst-, Øst- og Vest-Finnmark i hop. Det krever mye arbeid og tanke å finne de løsningene som forener folk. Det som skjer nå, er at regjeringen kommer ovenfra og sier «ok, vi har løsningene». Å tre løsninger over hodet på folk er ikke så lurt. Det var det jeg mente med at Støre ikke kjenner Finnmark.

– Man får ikke opp vindmøllene uten å tråkke folk på tærne?

– Ja. Rett og slett. Kapital funker sånn at hvis fattige kommunepolitikere lokkes med tilstrekkelig inntekter til kommunen, så får du det nok som du vil. Men det er ikke det folket vil. Jeg er helt sikker på at 70–80 prosent av innbyggerne i Finnmark ikke vil ha disse vindmøllene.

– Du var også kritisk til egen regjering i forbindelse med Fosen-saken?

– Ja. Jeg er ikke same selv, men jeg har rapporten til Sannhets- og forsoningskommisjonen på pulten. Når vi vet om alle disse overgrepene samfunnet har påført disse gruppene, skal man da bare fortsette som før? Eller skal man begynne å høre på folk? Fosen ligger fortsatt som noe uavklart i dette, og vi trenger ikke flere sånne saker. Nå merker jeg at jeg begynner å fyre meg opp.

– Apropos å fyre seg opp. På tirsdag siterte VG deg på at Støre har erklært krig mot Finnmark. Står du ved de ordene?

– Jeg var kanskje litt sur og hissig etter TV-debatten fra Tromsø kvelden i forveien. Jeg har aldri møtt Støre, men han er sikkert en fin fyr. Jeg reagerte litt da han sa til VG at jeg ikke var en av hans. Det var litt sånn... uff. Vi er jo på samme lag og må jobbe sammen. Men så er det alt dette jeg har fortalt deg om Finnmark. Jeg hadde egentlig håpet vi skulle bli større enn Arbeiderpartiet og få statsministeren. Da kunne vi begynt å tenke nytt og tatt hele landet i bruk.

– Er Ap en distriktspolitisk brems?

– Ja. Vi kunne endret dette. Nord-Norge kan ikke være en koloni man bare henter ut fisk av. Tenk på alle arbeidsplassene vi kunne skapt hvis fisken ble foredlet lokalt i nord.

– Du har sagt at Støre fører krig mot Finnmark. Karasjok Sp har erklært Trygve Slagsvold Vedum for uønsket. Er dette en konflikt mellom Sp og Ap, eller er det en konflikt mellom nord og sør?

– Så langt har jeg ikke tenkt. Mellom folk er det ikke noen konflikt mellom nord og sør. Men hvis du ser på politikken her på Stortinget, så kanskje. Når jeg går gatelangs her i Oslo, ser jeg veier som brytes opp, rør som byttes og hus som bygges på hvert gatehjørne. Det er sjeldent du ser sånt i nord. Hvis du skal få vekst, så må du bruke penger. Vi tar ikke fraflyttingen på alvor. Og mens alle nordmenn har like stor rett på fiskekvotene i Finnmark, er det bare her i byene man har busser, trikker, nasjonalteatre og slikt.

– For å runde av her, vil du rekke ut en hånd til Jonas Gahr Støre?

– Jeg føler jeg har gjort det nå. Jeg ordla meg sånn for å få med meg dere fra pressen, og det funket jo til gagns. Det har kommet inn massevis av positive tilbakemeldinger fra hele landet. Vi må tenke nytt om Finnmark, vi må investere, og vi må ferdigstille fisken selv.

– Så, hvis man spør deg, så er du en av Støres?

– Jeg er i hvert fall en av Trygves. Og så lenge Trygve mener Støre er den vi skal samarbeide med, så er det helt fint. Men jeg synes Støre må passe på å være en statsminister for alle, som tar alle på alvor. Vi i Finnmark vil ikke være koloni.