Sett fra nord

Lakseeven­tyret som tok av

Det som skulle være en lokalt eid distriktsnæring, er nå en internasjonal gigantindustri basert på lokal natur.

Store verdier: I hver merde er det cirka 100.000 laks. På halvannet år vokser de fra smolt til slakteklare 4-5 kilo. Her fra Mowis anlegg i Kvænangen i Troms. Foto: Ole Magnus RappStore verdier: I hver merde er det cirka 100.000 laks. På halvannet år vokser de fra smolt til slakteklare 4-5 kilo. Her fra Mowis anlegg i Kvænangen i Troms. Foto: Ole Magnus Rapp

Melkebonde Arne Evensen på Alteidet var i 1986 med på å starte Jøkelfjord laks. Blant eierne var sjarkfiskere, skolelærere, bønder, kommunalt ansatte og pensjonister.

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Innenriks

Beredskap

En norsk økonomi i god orden er avgjørende for å trygge freden, sier finans­mi­nister Jens Stol­ten­berg.

Valg 2025

Inves­tering i blått kutt i formues­skatten kan gi rike nordmenn en gevinst på over 1500 prosent.

Arbeidsliv

LO snakket seg sammen om AFP. Nå tror flere at ordningen blir lagt om til en opptje­nings­mo­dell.