Bevæpning i politiet 4. apr.
Et mer voldelig og brutalisert samfunn Både Høyres og Senterpartiets landsmøter har sagt ja til allmenn bevæpning av politiet. Heldigvis er det et stykke vei fra et landsmøtevedtak til en lovendring, men når også andre partier i Stortinget har samme syn, er det alvorlig risiko for at vi snart vil oppleve alminnelig politibevæpning i Norge. Muligens kan det føre til at polititjenestemenn subjektivt vil oppleve større trygghet i de heldigvis meget få skarpe situasjoner som politiet kommer opp i i løpet av et år (ifølge Politiforum har 17 polititjenestemenn blitt truffet av skudd de siste 35 årene). Men analyserer man nærmere, vil man sannsynligvis komme til at allmenn politibevæpning vil bidra til et mer voldelig og brutalisert samfunn, og til flere tap av menneskeliv.
La oss begynne med drivkreftene og konsekvensene. Hvor finner vi de sterkeste drivkreftene for alminnelig politibevæpning? Vi finner dem hos politiet selv – men ikke blant den menige tjenestemann og kvinne, i ledelsen i politidistriktene, i Politidirektoratet eller i politiavdelingen i Justisdepartementet, selv om troa på allmenn bevæpning er ganske stor også der. De sterkeste drivkreftene finner vi i politiets uformelle maktsentrum, Politiets Fellesforbund.
Går vi litt tilbake i tid, da Politiets Fellesforbund var ledet av voksne mennesker, sa man nei til alminnelig bevæpning.
Bjørn Røse