Snart kommer resultatet av trygdeoppgjøret inn på konto, og trygdede får litt mer å rutte med.
Freddy André Øvstegård, stortingsrepresentant for SV og leder av arbeids- og sosialkomiteen, har tidligere kritisert at flere mottakere av bostøtte – som er behovsprøvd – risikerer å miste støtta i måneder der de får noen kroner ekstra.
I forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett fikk SV gjennomslag for å skjerme bostøttemottakere når etterbetalingen fra trygdeoppgjøret kommer.
Annonse
Partiet har blitt enige med regjeringen om å bruke ytterligere 50 millioner kroner på bostøttemottakere.
– Ingen skal miste bostøtte på grunn av etterbetalingen fra trygdeoppgjøret i år, ei heller noen gang i framtida, sier Øvstegård.
Redder ikke de 1900
Trygdeoppgjøret er styrende for hvordan grunnbeløpet i folketrygda reguleres. Pensjoner og trygdeytelser beregnes og reguleres med utgangspunktet i grunnbeløpet. Klassekampen har tidligere skrevet om hvordan 1900 husstander som mottar bostøtte, risikerer å miste den som følge av trygdeoppgjøret.
For de 1900 hjelper det imidlertid ikke å skjermes når etterbetalingen kommer, fordi med justeringene kan trygda gå over taket for bostøtte.
Elisabeth Thoresen, leder av AAP-aksjonen, er glad for at regjeringen og SV skjermer bostøttemottakere en måned, men peker på at problemet er større.
– Det er kjempefint, men vi skulle gjerne hatt de andre 1900 som mister bostøtta sin på grunn av økt grunnbeløp, sier Thoresen.
Mens de fleste økonomiske ytelser ligger hos Arbeids- og inkluderingsdepartementet, er det Kommunal- og distriktsdepartementet som har ansvar for bostøtta. Dette kritiserer Thoresen.
Annonse
– Det som er så skeivt her er at det er to forskjellige departementer som styrer dette. Det ene departementet gir, og det andre tar tilbake, sier hun.
Forventer mer neste år
Nå forventer SV større endringer i nasjonalbudsjettet for 2024. Partiet ønsker å skjerme bostøttemottakerne i andre måneder der de får ekstraordinære utbetalinger, som måneder med strømstøtte.
I tillegg ber SV regjeringen se på hvordan inntektstaket til bostøtta reguleres til neste års budsjett.
Selv om Øvstegård mener at det fortsatt er en vei å gå, er han fornøyd.
– Det er en stor forbedring at vi unngår bostøttesmellen allerede i år. Det er en bedre start på sommeren enn alternativet, sier han.