Elitesamling på festningen

I går publiserte Forsvarets forum lista over årets deltakere på Forsvarets sjefskurs. I tillegg til militære toppsjefer finner vi også sivile navn som sjeføkonom NHO Øystein Dørum og direktør i Utdanningsetaten i Oslo kommune Marte Gerhardsen. Et par byråkrater i tiltrodde stillinger har også fått plass, som Terje Olsen, avdelingssjef i Stortingets administrasjon, og Anne Line Wold, ekspedisjonssjef i Kunnskapsdepartementet. De vil i tre måneder kunne lære om forsvars- og sikkerhetspolitikk sammen med blant andre Norges Bank-direktør Torbjørn Hægeland og senior visepresident i Equinor Ørjan Kvelvane. Tradisjonen tro har sjefskurset plukket ut deltakere de tror vil stige til topps i Norge. De utvalgte har bakgrunn i forsvar, politikk, offentlig embete, næringsliv og media.

Da VG skrev om sjefskurset i 2017, intervjuet de lærere og tidligere deltakere som roste kurset opp i skyene. Det har de også en sterk egeninteresse av å gjøre. «Jeg kan nesten ikke se Dagsrevyen uten at en eller flere kursdeltakere er med», sa for eksempel en av kursets hovedlærere. Viseadmiral Louise K. Dedichen, som i 2017 var sjef for Forsvarets høgskole, omtalte kurset som en «effektiv og viktig arena for nettverksbygging». De tidligere deltakerne VG snakket med, fortalte alle om hvor sammensveiset man blir. Høy sikkerhetsklarering, mobilforbud og hemmelighold bidrar til det.

At forsvarstopper diskuterer scenarioer, besøker Nato-baser og prøver å skyte med granatkaster, er så sin sak. Spørsmålet er hva offentlige etater og virksomheter får ut av at lederne blir borte i tre måneder for å høre om forsvarsstrategier og knytte vennskapsbånd. Hva vil for eksempel Utdanningsetaten i Oslo få ut av at Marte Gerhardsen er borte fra jobb i hundre dager for å diskutere utenrikspolitikk med NHO og Equinor? Er toppledelsen virkelig så unnværlig at måneder med fravær til selvutvikling og nettverksbygging er helt ok? Var det til NRKs fordel at Thor Gjermund Eriksen hadde permisjon for å delta på sjefskurset bare kort tid før han sluttet i stillingen som kringkastingssjef og gikk til Norsk Tipping? Kurset bør ses for det det er: Samfunnseliter som speiler seg i hverandres glans.

Leder