I løpet av én Premier League-sesong, som varer i omtrent ni måneder, har norske medier skrevet over 16.600 artikler om Erling Braut Haaland. Josimar-redaktør Håvard Melnæs kalte dekningen for «hårreisende» i Klassekampen i går.
Landets største sportsredaksjoner kan imidlertid fortelle at den breie dekningen av Manchester City-spissen er en helt bevisst prioritering:
- TV 2 har en egen Haaland-gruppe bestående av åtte personer (nyhetsleder, fotograf, reportere og eksperter). Mediehuset presiserer at gruppa også jobber med annet stoff.
- VG og Dagbladet har siden april hatt egne Haaland-korrespondenter i Manchester.
– Dekningen er på sin plass
Sammen med Arsenals Martin Ødegaard er Haaland blitt omtalt 23.969 ganger i norske medier siden sesongen startet i fjor høst. Det tilsvarer 23 prosent av alle fotballsaker i samme periode, viser tall medieanalyseselskapet Retriever har hentet inn på vegne av Klassekampen.
Da Klassekampen ringer for å snakke med sjefene i to av Norges største sportsredaksjoner om dekningen deres av fotballtalentet Haaland, er svarene likelydende:
– Haaland er et fenomen vi aldri har sett maken til i norsk idrett. Vi vil kanskje aldri se et liknende fenomen igjen. Jeg mener dekningen er helt på sin plass, sier Elin Flaglien Borud, redaksjonssjef i TV 2 Sporten.
Og sportssjef i VG Frode Buanes:
– Han er en av verdens aller største idrettsstjerner og den største vi har hatt i Norge. Jeg synes ikke det er rart at vi skriver mye om han nå.
Men problemet er ikke at mediene skriver om Haaland, ifølge Andreas Selliaas, redaktør i nettavisa Idrettspolitikk. De kritiske sportssakene drukner i alle underholdningssakene, uttalte han i går.
Borud i TV 2 kjenner seg ikke igjen i kritikken.
– Vi har et bevisst forhold til sportsvasking og kritisk sportsjournalistikk. Vi vant pris under Medieprisene for dekningen vår av VM i Qatar. Så jeg synes ikke de kritiske sakene drukner. At vi har et stort fokus på Haaland samtidig, er helt naturlig, sier hun.
Aldri for mye Haaland?
Borud forteller at TV 2 har en egen gruppe som jobber med Haaland-saker, i tillegg til andre fotballsaker. De har ingen korrespondenter i England, men kanalen sender reportere ved behov.
– Blir det noen ganger for mye Haaland?
– Nei, vi ser at leserne og brukerne våre har stor interesse av sakene. De ser at det han gjør, er en enorm prestasjon, sier Borud.
– Kan ressursene som er satt av til Haaland, gå på bekostning av kritiske saker om fotballbransjen?
– Jeg vil si at det ikke går på bekostning av hverandre. Vi har fulgt Qatar-VM og både Fifa- og Uefa-kongressen. Da vi fulgte VM, koplet vi på våre egne journalister i nyhetsredaksjonen.
Lover flere kritiske saker
Fotballklubben Manchester City eies av kontroversielle sjeik Mansour, som er medlem av kongefamilien i Abu Dhabi og visestatsminister i De forente arabiske emirater. Klubben er dessuten tiltalt av Premier League for 115 regelbrudd.
«Vi ser at leserne og brukerne har stor interesse av sakene.»
— Elin Flaglien Borud, TV 2 Sporten
Hvorfor skriver ikke mediene mer om dét, innvendte Håvard Melnæs, redaktør i fotballtidsskriftet Josimar, i går.
Borud forteller at de opp mot Champions League-finalen 10. juni vil skrive flere kritiske saker.
– Om hvordan eiere fra Abu Dhabi har forvandlet en hel by og klubb, med en utømmelig pengesekk, sier hun.
VGs sportssjef Frode Buanes kan si seg enig i noe av kritikken fra Melnæs.
– Jeg synes både vi og norsk presse for øvrig burde vært flinkere til å belyse de kontroversielle sidene ved hele eierskapsmodellen i Premier League, sier han og legger til:
– Men det er vanskelig å holde en 22-åring fra Norge ansvarlig for systemet som helhet, selv om han selvfølgelig kunne valgt å spille for en annen klubb.
Fornøyd med prioriteringen
VG har de siste månedene hatt en fast reporter i Manchester. De har ikke hatt mulighet til å ha en Haaland-gruppe, slik som TV 2, ettersom VG-journalistene jobber mye turnus, forteller Buanes.
– På nyåret synes jeg vi var litt for dårlige på dekningen av Haaland og Ødegaard. Mye takket være korrespondenten har vi lyktes i å få en helhetlig dekning de siste to månedene. En stor utfordring er imidlertid at vi aldri får snakket med ham.
– Hva gjør Haaland-korrespondenten i England hvis han aldri får snakke med hovedpersonen?
– Man kommer ofte til orde på pressekonferanser med City-trener Josep Guardiola, for eksempel. Man kan få et godt samarbeid med de lokale journalistene, og i tillegg lager vi andre reportasjer rundt Haaland som ikke krever hans deltakelse.
– Er du bekymret for at andre saker nedprioriteres?
– Det er ikke noen stor bekymring om vi det året han virkelig blir en stjerne, må prioritere ned noe annet. Det mener jeg er en god journalistisk prioritering, sier VG-sportssjefen.