Kjøtt er utpekt til helsefiende nummer én. Men hvorfor er da landene med høyest kjøttforbruk, rangert som de sunneste?

Den nye syndebukken

Luksusskinke: Den iberiske grisen fra Spania havner stadig på tapastallerkener i form av skinke. Spania har et av verdens høyeste kjøttforbruk, men rangeres likevel som blant de sunneste landene, påpeker Bjørn Vassnes. Foto: Gabriel BOUYS, AFP/NTB

At vitenskapen har sine mindre stolte øyeblikk, vet vi. Hodeskallemålinger og eugenikk ga legitimitet til noen av de verste hendelsene i historien. Vi vet også at forskere har latt seg betale for å dysse ned de farlige sidene ved for eksempel sigarettrøyking. Men det var ikke vitenskapen i seg selv som var den skyldige her. Alle disse eksemplene er bygget på dårlig forskning, med for enkle analyser av noen av de mest komplekse systemene vi kjenner til: menneskekroppen og menneskehjernen. Når man så ut fra tvilsom forskning trekker implikasjoner videre, til hvordan man skal behandle mennesker, kan det gå svært galt. Da kan forskningen bli det godes fiende.

Viten