Tiktok

Sjefen for det kinesisk-eide selskapet Tiktok, Shou Zi Chew, kjempet for selskapets liv i en kongresshøring i Washington, D.C. i forrige uke. Tiktok er en populær – og avhengighetsskapende – mobilapp, basert på deling av korte videoer, med over en milliard brukere. App-giganten, som i USA aleine har 150 millioner brukere, er eid av det Beijing-baserte selskapet ByteDance.

Høringen i kongressen er en del av USAs kamp for å bremse Kinas teknologiske og økonomiske utvikling. «Vi stoler ikke på at Tiktok noen gang vil omfavne amerikanske verdier», sa Republikanernes leder i energi- og handelskomiteen, Cathy McMorris Rodgers. Kinas utenriksdepartement har på sin side krevd at USA stopper kampanjen mot Tiktok, med henvisning til at myndighetene ikke har funnet noen bevis for at appen er en trussel mot nasjonal sikkerhet. Tiktok har selv innført omfattende tiltak for å forhindre at selskapet blir utestengt fra USA, blant annet gjennom et samarbeid med den amerikanske teknologigiganten Oracle, som skal garantere at data og innhold fra amerikanske brukere ikke kan utnyttes av Kina. Operasjonen vil bety at alle data blir lagret på amerikansk jord av et amerikansk selskap, med amerikanske ansatte. Samarbeidet med Oracle vil ifølge Tiktok skape en brannmur, som hindrer enhver mulighet for misbruk. Tiktok har en tilsvarende plan for Europa, med lokal lagring i tre sentra, to i Irland og ett i Norge: det nye datasenteret på Hamar og Løten.

Tiktok hevder at løsningen på sikkerhetsproblemene ikke er salg til amerikanske tekgiganter, som for øvrig vil stride mot USAs anti-trustlovgivning, men en «transparent, USA-basert beskyttelse av amerikanske data og systemer, med robust tredjepartsovervåking». Alle land står foran store utfordringer med å beskytte infrastruktur og forhindre at data kommer på avveie. Det handler ikke bare om Tiktok. Facebook er for eksempel en versting innen personvern. Hvis striden om den kinesiske appen fører til en opprustning i alle staters beredskap og personvernsikkerhet, ville det være et velkomment bidrag til å øke tryggheten og begrense teknologigigantenes makt.

Leder