Senterpartiets sentralstyre vil ha bånn gass på norsk sokkel i framtida. Ungdomspartiet varsler klimakamp på landsmøtet neste helg.

Frykter helgrått Sp

OPPONERER: Senterungdommen-leder Andrine H. Seppola utenfor partikontoret i Akersgata i Oslo. Hun er kritisk til et forslaget om oljepolitikk for Sp.

Senterungdommen mener moderpartiet er i ferd med å skrote partiets nåværende olje- og gasspolitikk og vinke farvel til FNs klimamål.

Det sier leder for Senterungdommen Andrine H. Seppola til Klassekampen. Hun varsler oljekamp på Sp sitt landsmøte i Trondheim neste helg.

– Dette kan farge Sp grått. Og vi skal være et grønt parti, sier hun.

«Høyt aktivitetsnivå»

Bakgrunnen for forargelsen i Senterungdommen er en formulering som Sps landsmøte skal ta stilling til neste helg.

I et temadokument som landsmøtet skal behandle, foreslår Sps sentralstyre å slå fast at Sp vil «videreutvikle norsk petroleumsindustri ved å legge til rette for fortsatt høyt aktivitetsnivå på norsk sokkel».

Senterungdommen mener formuleringen om å «legge til rette for fortsatt høyt aktivitetsnivå», bryter med Sp sin nåværende politikk på feltet, som blant annet slår fast at petroleumsforvaltningen og utvinningstempoet på norsk sokkel må være forenelig med og bidra til vedtatte klimaambisjoner i Parisavtalen.

Ungdomspartiet har landsmøtets største delegasjon, og Seppola lover å kjempe for at landsmøtet stryker hele formuleringen i temadokumentet.

– Vi mener den foreslåtte formuleringen om å holde oppe et høyt aktivitetsnivå, er å skrote Sps nåværende politikk. Vi skal nå klimamålene og er nødt til å beholde muligheten for det, sier Seppola.

«Klar retningsendring»

– At trykket på norsk sokkel må holdes oppe, har vel verdt budskapet fra ledende Sp-politikere i året som er gått etter at krigen i Ukraina brøyt ut?

– Jo. Men vi mener likevel det er en klar retningsendring fra det som er partiets egentlige politikk. Vi vil ha en grønn politikk i tråd med de politiske løsningene som kreves for å nå FN sine klimamål. Begynner vi ikke omstillingen nå, blir det umulig, sier Seppola.

– I lys av krigen i Ukraina har Europa også bedt Norge om å holde oppe produksjonen på norsk sokkel?

– Det er sant, men vi kan ikke snu kappa etter vinden. Vi ser at energipolitikk nå også er blitt sikkerhetspolitikk. Og Senterungdommen er enig i at vi må holde oppe produksjonen av gass, men det betyr ikke at vi skal fortsette å være en stor olje- og gassprodusent i tiårene som kommer. Vi må omstille oss samtidig som vi forsyner Europa med gass i en vanskelig situasjon, sier Seppola.

Hun legger til at Senterungdommen ønsker en satsing på alternative energikilder, først og fremst kjernekraft. Dette vil det også bli debatt om på landsmøtet, sier hun.

– Det er bekymringsverdig at Norge innen 2027 kan være avhengig av import av kraft. En kombinasjon av økt forbruk og mindre kraftproduksjon kan true forsyningssikkerheten vår på sikt, sier Seppola.

– Senterungdommen vil ikke at Norges forsyningssikkerhet skal belage seg på import. Derfor det det viktig å satse på mer kraftproduksjon i Norge, også kjernekraft.

Pollestad: Uansvarlig

Parlamentarisk nestleder i Sp Geir Pollestad skriver i en sms til Klassekampen at det er feil tidspunkt å stramme inn olje- og gasspolitikken, og at den sikkerhetspolitiske situasjonen gjør kravet fra Senterungdommen uansvarlig.

Han legger til at Sp vil kutte utslipp gjennom å redusere forbruk av olje- og gass, men at han er svært usikker på effekten av å kutte produksjon.

«Innenfor de fleste framtidsbilder trengs det olje og gass. Mest mulig av dette bør produseres av demokratiske land», avslutter han.

Politikk