Når eldrebølgen feier inn over helsevesenet, nytter det ikke å resignere, sier lege Christian Grimsgaard. Han kritiserer Helsepersonellkommisjonen for alarmisme.

Skremsels­pro­paganda

SER TIL TYSKLAND: Lege og ansattrepresentant i styret for Helse Sør-Øst, Christian Grimsgaard, sier den kommende eldrebølgen ikke er mer krise enn at land som Tyskland har håndtert liknende befolkingsendringer.

Når årets nyord skal kåres, skal du ikke se bort fra at det kan bli «forventnings­sprik». Helsepersonellkommisjonen, som nylig la fram sin utredning, bruker det for å peke på en avstand mellom befolkningens ønsker og hva som realistisk sett kan innfris: I møte med eldrebølgen må vi justere våre forventninger. Det har vidtrekkende konsekvenser. Aftenposten har allerede på lederplass forseglet distriktenes skjebne i etterkant av kommisjonens rapport: De tolket kommisjonen nærmest som en spiker i kista for at det skal bo folk i husan . Store avstander i distriktene gjør hjemmetjenesten «veldig personellintensiv», skrev de: «Det betyr at flere må bo sentralt og i egnet bolig hvis det skal bli gode nok tjenester til alle. Det er det bare å ta inn over seg først som sist. Også i distriktspolitikken.»

Tidens tegn