USAs radikale høyreside spiller høyt for å øke sin makt. Har venstresida noe å lære?

Tvinger sine egne i kne

KAOSKONGEN: Republikanske Matt Gaetz (til venstre) fronter opprørsgruppa som har stått i veien for valget av Kevin McCarty som ny leder i Kongressen.

To år etter stormingen av kongressen, styrker en liten og ekstremistisk opprørsfraksjon sin politiske makt over den gyngende, amerikanske institusjonen. Denne uka har medlemmer av såkalte Freedom Caucus, en gruppe på rundt 20 ytterliggående Republikanere, stanset utnevnelsen av sin partikollega Kevin McCarty som leder for Representantenes hus.

Inntil fredag morgen hadde det blitt holdt elleve avstemninger uten at McCarthy hadde sikret seg det nødvendige flertallet.

Da nye avsteminiger skulle skje i går var imidlertid rebellene litt nærmere å tvinge fram store nok innrømmelser fra en desperat partiledelse til å stemme McCarthy gjennom.

Sjokkendring

McCarthy skal blant annet være klar til å gi Freedom Caucus-medlemmer flere posisjoner i noen av Kongressens mektigste komiteer.

Det vekker særlig oppsikt at opprørerne skal ha presset fram noe McCarthy tidligere hevdet var absolutt utenkelig: Å gjøre det langt enklere å kvitte seg med han og andre framtidige ledere av Kongressen.

Nå kan et krav fra et eneste kongressmedlem bli nok til at det skal stemmes over hvorvidt lederen får beholde jobben.

Ifølge Washington Post vil regelendringen om den skjer være «en sjokkerende reversering» som «vil svekke Kongress-lederens posisjon og sørge for et svakt grep om jobben».

Ikke bare bra for Biden

USA-forsker og førsteamanunesis i statsvitenskap ved Høgskulen på Vestlandet, Hilmar Mjelde, mener det er viktig å skjønne at man i møte med de republikanske opprørerne «har med politisk ekstremisme å gjøre».

Mjelde var i går formiddag heller ikke sikker på at partiledelsens innrømmelser vil være nok til å redde McCarty.

– Å få fjernet McCarthy er nå er målet for mange av opprørene. De avviser autoriteter, både i partiet og Kongressen. Det garanterer at den politiske ustabiliteten vil fortsette, sier han.

En av opprørsgruppas frontfigurer, Matt Gaetz, sier han ikke vil stemme på McCarthy, som han mener «bruker lobbyister og spesialinteresser til å diktere hvordan politiske avgjørelser tas».

– Vi har null tillitt til ham, sa han i Kongressen torsdag

Mjelde mener det republikanske kaoset kan gjøre Kongressen «uregjerlig og helt dysfunksjonell» i neste periode.

Det kan dermed også torpedere president Joe Bidens håp om å få vedtatt ytterligere politikk før presidentvalget i 2024.

Tar sjansen på finanskrise

Freedom Caucus politiske mål er å gjøre det amerikanske statsapparatet og dets omkostninger så lite som mulig. De raser mot Bidens historisk store pengebruk, og vil i stedet ha kutt og innstramminger i det allerede begrensede velferdssystemet i USA.

En av opprørerne, Ralph Norman, har krevd at McCarthy binder seg til et radikalt løfte: At han heller vil stenge ned hele USAs statsapparat enn å øke landets såkalte gjeldstak.

Nedstengingen Norman snakker om vil ifølge The Intercept bety at USAs finansdepartement ikke kan utstede mer gjeld. Det kan utløse en ny global finanskrise.

Norman sier han satser på at en slik stor risiko på sikt skal tvinge fram kuttene han og The Freedom Caucus ønsker seg i statsbudsjettet.

Svekket Trump-grep

De fleste av gruppas medlemmer, som Lauren Boebert og Matt Getz, kom i 2020 med uttalelser som støttet opp under Donald Trumps løgner om et «stjålet valg»

Men den siste ukas politiske kaos har også understreket en annen betydelig amerikansk politisk utvikling. Den tidligere presidenten var lenge ytre høyres tilsynelatende allmektige ledestjerne. Slik er det ikke lenger.

Denne uka oppfordret Trump nemlig opprørene til å stemme på Kevin McCarthy, for å hindre at «en stor triumf blir et stort og pinlig nederlag».

«Uten at det endret en eneste stemme. Han trykket på den røde knappen, og ingenting skjedde», skriver den politiske kommentatoren Charlie Sykes, hos nettstedet The Bulwark.

Sykes understreker at dette ikke betyr at Trump er ferdig som politisk kraft i USA, men at det er nok et tegn på at hans innflytelse er kraftig redusert, noe også resultatene i fjorårets kongressvalg tydelig indikerte.

Dumme demokrater?

På USA venstreside, altså til venstre for Demokratene, mener imidlertid flere at det også kan være noe å lære av de Republikanske rebellene.

Her mener enkelte at de progressive Demokratene i Kongressen har gitt seg for lett i kamper med egen partiledelse, om for eksempel utvida helsetjenester, økt minstelønn og tøffere regulering av politikeres mulighet til å tjene seg rike på finansmarkedet gjennom innsideinformasjon.

«Freedom Caucus bruker makten sin og tvinger McCarthy og andre i det republikanske etablissementet til å komme med innrømmelser», skriver Ben Spielberg, leder for den progressive organisasjonen 34Justice, i en uttalelse.

«De demonstrerer hvorfor progressive Demokrater i Representantenes hus har vært dumme når de har forkastet en lignende strategi», skriver han.

Kongress-demokrat Ro Khanna ble torsdag utfordret på dette i nett-tv-programmet Rising.

Der ble han av Bernie Sanders’ tidligere pressesjef, Briahna Joy Gray, spurt om han angret på at han og andre progressive ikke hadde satt hardt mot hardt i møte med Demokrat-ledere som Nancy Pelosi.

Khanna svarte at det er stor forskjell på målene til de republikanske rebellene, som han mener er å skape så mye politisk kaos som mulig, og progressive politikeres forsøk på å få gjennom politikk som faktisk gjør befolkningens liv materielt bedre.

Utenriks