Tviholder på tjuvgodset sitt

Britene gjemmer seg bak en lov de selv har laget for å beholde sin høyt skattede Parthenon-frise.

TRØBLETE HISTORIKK: Delene av Parthenon-frisen som befinner seg i British Museum, har vært kjent under det problematiske navnet The Elgin Marbles – oppkalt etter mannen som førte dem ut av Athen i 1801, lord Elgin. FOTO: AP/NTBTRØBLETE HISTORIKK: Delene av Parthenon-frisen som befinner seg i British Museum, har vært kjent under det problematiske navnet The Elgin Marbles – oppkalt etter mannen som førte dem ut av Athen i 1801, lord Elgin. FOTO: AP/NTB

Skal være nære å gi tilbake stjålne kulturskatter», lød en overskrift på TV 2s nettsider lørdag. Saken var ledsaget av et fotografi av den omstridte Parthenon-frisen som en gang var å se på Akropolis. Siden 1817 har British Museum eid 75 meter av den 160 meter lange marmorfrisen, noe som i flere tiår har vært gjenstand for en fastlåst konflikt mellom Hellas og Storbritannia. Meldingen om at en løsning var nær, var derfor oppsiktsvekkende.

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Kultur

På tampen

Kva er verst for NRKs truverd: å krevja ute­sten­ging av Israel eller å lata som at Eurovision eksisterer i «drøm og fantasier»?

Historie

Nesten alle filmene om okku­pa­sjonstida har kommet de siste 25 årene.

Historie

Arne sang «Ja, vi elsker» for første gang. Bjarne ventet på at faren skulle komme hjem. I dag er det 80 år siden freden kom til Norge.