Tviholder på tjuvgodset sitt

Britene gjemmer seg bak en lov de selv har laget for å beholde sin høyt skattede Parthenon-frise.

TRØBLETE HISTORIKK: Delene av Parthenon-frisen som befinner seg i British Museum, har vært kjent under det problematiske navnet The Elgin Marbles – oppkalt etter mannen som førte dem ut av Athen i 1801, lord Elgin. FOTO: AP/NTBTRØBLETE HISTORIKK: Delene av Parthenon-frisen som befinner seg i British Museum, har vært kjent under det problematiske navnet The Elgin Marbles – oppkalt etter mannen som førte dem ut av Athen i 1801, lord Elgin. FOTO: AP/NTB

Skal være nære å gi tilbake stjålne kulturskatter», lød en overskrift på TV 2s nettsider lørdag. Saken var ledsaget av et fotografi av den omstridte Parthenon-frisen som en gang var å se på Akropolis. Siden 1817 har British Museum eid 75 meter av den 160 meter lange marmorfrisen, noe som i flere tiår har vært gjenstand for en fastlåst konflikt mellom Hellas og Storbritannia. Meldingen om at en løsning var nær, var derfor oppsiktsvekkende.

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Kultur

Teater

Riksan­tik­varen er positiv til en utbygging av Natio­nal­thea­tret. – Det vil gi et flott byrom, sier Hanna Geiran.

Medier

Lars West Johnsen er Dags­avi­sens nye sjefre­daktør. Han vil tyde­lig­gjøre avisas forankring i arbei­der­be­ve­gelsen.

Bøker

En ny KI-modell er i stand til å skrive «skrem­men­de god» litteratur. Forfat­ter­for­eningen er bekymret for utvik­lingen.