Ideer

Leonoras heksebrygg

2022 er den avdøde surrealisten Leonora Carringtons år – på Samlaget, på Venezia­biennalen og nå også i København.

GÅTEFULLT: Leonora Carrington var dypt opptatt av magi, og maleriene hennes er fruktbart gåtefulle. Dette er «Grønn te (Den ovale dame)» fra 1942. FOTO: Estate of Leonora Carrington/VISDAGÅTEFULLT: Leonora Carrington var dypt opptatt av magi, og maleriene hennes er fruktbart gåtefulle. Dette er «Grønn te (Den ovale dame)» fra 1942. FOTO: Estate of Leonora Carrington/VISDA

Leonora Carrington (1917–2011) ikke bare malte bildene sine – hun brygget dem. Påstanden er Edward James’, den britiske poeten og sosietetspersonligheten som ble avbildet av René Magritte og var en av Carringtons viktigste samlere. Verbets assosiasjoner til heksebrygg («ved midnatt», ifølge James) er treffende: Hekser, et dystert fenomen historisk som i våre dager har fått et oppsving takket være de feministiske vindene som har bidratt til en ny giv også for Carringtons fascinerende kunstnerskap, opptrer i bildene hennes. I «Kunstneren reiser inkognito» (1949), for eksempel, er heksen med hatt, paraply og flere øyne et selvportrett. 22 år senere sa Carrington rett ut at hun var en heks.

Du må være abonnent for å lese denne artikkelen

Kultur

Ideer

Den ameri­kanske sosiologen Karen V. Hansen ville undersøke bestemoras oppvekst. Der fant hun skandi­na­vere i urfol­ks­re­servat.

Teater

Natio­nal­theatret ønsket seg lenge et teater på Tullin­løkka. Nå kaller de mini­mums­løs­ningen for en «unik mulighet».

Kulturuka

Hva skjer med kultur­of­fent­lig­heten når de største merke­va­rene får lov til å ta på seg alle klærne de ønsker å prøve?