Kronikk

Grønnvas­kingen av Egypt

Regjeringen burde ta menneskerettighetssituasjonen like alvorlig som den hevder å ta klimamålene.

OG NÅ, REKLAME: En plakat fra det egyptiske miljødepartementet reklamerer for FNs klimatoppmøte COP27 langs «Peace Road» i Sharm el-Sheikh, sør i Egypt. FOTO: THOMAS HARTWELL, AP/NTB Thomas HartwellOG NÅ, REKLAME: En plakat fra det egyptiske miljødepartementet reklamerer for FNs klimatoppmøte COP27 langs «Peace Road» i Sharm el-Sheikh, sør i Egypt. FOTO: THOMAS HARTWELL, AP/NTB Thomas Hartwell

«Tirsdag, rett før lysene slås på, skal jeg drikke min siste kopp te i fengsel. Og etter fem dager, når lysene slås på søndag sjette november, skal jeg drikke mitt siste glass med vann. Hva som skjer etter det vites ikke.» Ordene tilhører Alaa Abd El-Fattah, som sitter fengslet i general Sisis Egypt. Forfatteren og programvareutvikleren har sittet fengslet en fjerdedel av livet for ord han har skrevet, og er en av Egypts mest kjente politiske fanger. Siden 2. april har han vært i en delvis sultestreik, tirsdag 1. november startet han en full sultestreik. I morgen, idet Alaa også slutter å drikke vann, ankommer statsminister Jonas Gahr Støre med den norske delegasjonen for å delta på COP27 i Sharm el-Sheikh.

Du må være abonnent for å lese denne artikkelen

Kronikk

Netanyahus narrativ slår sprekker i byen med verdens største jødiske befolkning utenfor Israel.

Det er stor fare for at Sør-Sudan er på vei inn i full borgerkrig. Norge har et spesielt ansvar for å beskytte de demo­kra­tiske prosessene.

Det ligg kraft og samhald i lokal mobi­li­se­ring. Men kor mykje kan ei lita bygd orke å stå imot?