Gryr i norden

Når urett blir lov

Hvis stataren brøt avtalen, ventet lensmannen. Samtidas statare har det knapt bedre.

Kyss skoene mine, sa sjefen, og mannen kysset skoene. Han gjorde det for at sønnen skulle få gå på skole og familien kunne få en framtid i det nye landet. Om et år, fire måneder og tre dager skulle det livet begynne. Da skulle han få rett til å bytte arbeidskjøper uten å bli sendt tilbake til slummen.

Du må være abonnent for å lese denne artikkelen

Gryr i norden

Juli i på­rørende-­Norge

Samlet sett utfører pårørende i Norge rundt 136 000 ulønnede årsverk. Det er nesten like mange årsverk som i de kommunale helse- og omsorgstjenestene – 142 000. Hver dag gjør mer enn 800 000 mennesker pårørendearbeid. En stor andel er kvinner. Mange må gå ned i stilling, og noen blir pasienter selv. Pårørendearbeid kan være tøft. Rapporten «Samfunnsøkonomiske kostnader av pårørendeinnsats i Norge», utarbeidet av Menon Economics på oppdrag fra Pårørendealliansen, beskriver hvordan pårørende risikerer dårligere helse, tapt livskvalitet og vansker med å stå i arbeid. Hvordan skal vi klare å bemanne helsetjenestene med nødvendig kompetanse, samtidig som vi forventer at kvinner skal ta en større byrde på hjemmebane, spør generalsekretær Anita Vatland i Altinget 26.

Den nordiske utopien

På Nasjonalmuseet blir publikum introdusert for bålkaffe, nordiske keramikk og urnordiske fermenteringsteknikker. Bakgrunnen for utstillingen er at det i fjor var 20 år siden gastronomer og politikere møttes i København for å diskutere fremtiden til det nordiske kjøkkenet. Resultatet ble det nynordiske manifestet: Et manifest for et nytt nordisk kjøkken med ti målsettinger som skulle forandre ikke bare kjøkkenet her hjemme, men restaurantscenen i Europa så vel som USA. Punkt en i manifestet er: «Å uttrykke den renhet, friskhet, enkelthet og etikk som vi gjerne vil forbinde med vår region». Vektleggingen av nordiske råvarer og teknikker ble viktig. Sitronene fra Sicilia ble erstattet med gjøkesyre, rømmegrøt fikk sin renessanse som festmat. TV-kokk Andreas Viestad har sagt at det nynordiske kjøkkenet var «matrevolusjonen som spiste seg selv». Slik alle motkulturer står i fare for å bli spist opp av hovedstrømmen og kommersialisert, var det også tilfellet med det nynordiske kjøkkenet.

Prosent­omsorg

Siden valgkampen i 2023 har Høyre lovet at de ikke har som mål å svekke ansattes lønns- og pensjonsvilkår, at det ikke lenger handler om å spare penger, men å tilføre eldreomsorgen «innovasjon og kvalitet». Løfter om økt tjenestekvalitet selger bedre enn lønnsdumping og pensjonsran. I mai offentliggjorde byrådet i Bergen hvilke to sykehjem som skal konkurranseutsettes. Arna Helseheim og Kalfaret sykehjem skåret dårligst på indikatorene som en arbeidsgruppe i Bergen kommune hadde satt opp. Arbeidsgruppen besto av tre kommunale seksjonssjefer, en etatsdirektør, et hovedverneombud, samt hovedtillitsvalgt fra Norsk Sykepleierforbund. Arbeidsgruppens kriterier fordeler seg på tre felt: økonomi, HR og kvalitet. Jeg forstår og respekterer at administrasjonen må følge opp politiske vedtak, men metoden arbeidsgruppen bruker handler jo her ikke om å måle tjenestekvalitet. Det som måles er nok heller i hvilken grad Bergen kommune som ansvarlig arbeidsgiver har lykkes.