Kronikk

En ukrainsk utfordring

Myndighetene bør ikke fraskrive seg ansvaret for morsmålsundervisning for nyankomne flyktningbarn.

MIDLERTIDIG: Ukrainske flyktninger har fått kollektiv beskyttelse i Norge, men mange vil nok dra tilbake etter krigens slutt. Da må vi ta hensyn til det i opplæringen, skriver forfatteren. Her statsminister Jonas Gahr Støre på besøk på Byskolen i Sandefjord, der han møtte ukrainske elever. FOTO: OLE BERG-RUSTEN, NTB Ole Berg-RustenMIDLERTIDIG: Ukrainske flyktninger har fått kollektiv beskyttelse i Norge, men mange vil nok dra tilbake etter krigens slutt. Da må vi ta hensyn til det i opplæringen, skriver forfatteren. Her statsminister Jonas Gahr Støre på besøk på Byskolen i Sandefjord, der han møtte ukrainske elever. FOTO: OLE BERG-RUSTEN, NTB Ole Berg-Rusten

Det jobbes på spreng for å få barn og ungdommer fra Ukraina så raskt som mulig inn i skolen. Flyktningene har imidlertid kun fått midlertidig kollektiv beskyttelse. Når det generelle beskyttelsesbehovet bortfaller, vil ordninga oppheves. Det kan fort bli starten på et nytt mareritt for de elevene vi nå tar imot, hvis vi ikke tar hensyn til det i opplæringa.

Du må være abonnent for å lese denne artikkelen

Kronikk

Det er stor fare for at Sør-Sudan er på vei inn i full borgerkrig. Norge har et spesielt ansvar for å beskytte de demo­kra­tiske prosessene.

Det ligg kraft og samhald i lokal mobi­li­se­ring. Men kor mykje kan ei lita bygd orke å stå imot?

Er vi på kurs mot krig i Asia?