Hvorfor blir maten vår dyrere i takt med at strømprisene øker – og hva har kunstgjødsel med saken å gjøre?

Kilowatt på tallerkenen

FRAMSKRITT: Flaks var det at man fant måter å produsere nitrogen til land­bruket, slik at Norsk Hydro kunne bruke vannkraft til å lage kunst­gjødsel. Men den energikrevende produksjonen gjør at matprisen og strømprisen henger sammen. Her er en bonde på Ski i gang med våronn i 1966. FOTO: NORSK INDUSTRI­ARBEIDERMUSEUM

Høyere energipriser gir ikke bare utslag på strømregningene. Nå blir vi varslet om at også matprisene vil øke – fordi prisen på kunstgjødsel øker. Dette bør ikke komme som noen overraskelse, fordi matproduksjon i dag er avhengig av kunstgjødsel. Uten dette ville verden manglet mat til 45 prosent av befolkningen – 3,6 milliarder mennesker. Den grunnleggende inputen til matproduksjon i dag er energi, som regel fossil energi, men i Norge fra vannkraft. Og som vi vet, er det så mye annet vi i dag vil bruke energien til: kryptovaluta, batterifabrikker, spa på hytta, elektrifisering av oljeplattformer, og så videre. Da blir det høyere priser på strøm – og dermed også på kunstgjødsel.

Viten