DebattSport

Hvem sportsvasker, sier du?

TID FOR OPPVASK: Også Storbritannia sportsvasket seg med fjorårets EM, skriver forfatteren. Her en nyvasket engelsk supporter som prøver å fordøye nederlaget i finalen. FOTO: NIKLAS HALLE’N, AFP/NTB NIKLAS HALLE'NTID FOR OPPVASK: Også Storbritannia sportsvasket seg med fjorårets EM, skriver forfatteren. Her en nyvasket engelsk supporter som prøver å fordøye nederlaget i finalen. FOTO: NIKLAS HALLE’N, AFP/NTB NIKLAS HALLE'N

Språkrådet har kåret sportsvaske til årets ord. Begrepet viser til idrettsarrangementer i land som bryter menneskerettighetene og som bruker internasjonale sportsstevner i landet til å forbedre omdømmet sitt. I «Dagens» på NRK P2 15. desember peker NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt på neste års OL i Beijing og fotball-VM i Qatar som eksempler på sportsvasking. Som de fleste har fått med seg, finnes det mange gode grunner til dét. Saltvedt mener imidlertid at også kampene som ble spilt under årets utsatte fotball-EM i Budapest bidro til å sportsvaske det «ungarske regimet».

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Debatt

Bayeux-teppet

Kuriøs krangel

Litt på etterskudd fikk jeg se en notis i lørdagsavisa om Bayeux-teppet. At historikere krangler om hvor mange peniser teppet inneholder, nemlig 93 eller 94. Men de har gjort en dårlig jobb. Da jeg første gang fikk se dette teppet, ble jeg gjort oppmerksom på en «hæstkuk» som man sier i nord: Når Vilhelm rir i land i England, har hesten hans tydelig ereksjon, det er bare å se etter. Et symbol på kraft, styrke og kamplyst, sa de på museet. Tallet på peniser er altså 95, og denne er til gjengjeld størst!.

Melkøya

Stans galskapen på Melkøya

I morgen, tirsdag 6. mai, behandler Stortinget en sak om Finnmarks og landets fremtid. Regjeringen har satt i verk en dårlig utredet og urealistisk plan om å elektrifisere Melkøya med landstrøm, og deretter hastebygge vindkraft i den sårbare Finnmarksnaturen – midt i kjerneområdene for samisk reindrift. Dette kan føre til skyhøye strømpriser i nord, og alvorlige problemer for folk og næringsliv. Men det er ikkje for sent å snu. Norge er en stor fossileksportør. Utslippene fra norskprodusert olje og gass i landene som kjøper dette er ti ganger større enn alle utslipp vi har innenlands, men bare de siste blir registrert i det norske utslippsregnskapet.

Språk

S(k)amnorsk i 2125?

Det er forfriskende med mennesker som frimodig tenker i lange perspektver og som, uten å nøle, jubler over en utvikling som må komme, en historiens nødvendighet. Jeg misunner nesten slike mennesker. Sylfest Lomheim hører med bravur til blant dem. Hvilke faktorer ligger i denne historiske nødvendighet? Det kan Lomheim sikkert forklare oss en annen gang. I sin spalte 30. april («I 2125 – ‘moderat’ bokmål? Nei, samnorsk») kan han fortelle oss lesere med kortere perspektiver at det norske språk i 2125 er samnorsk. Vi er allerde på vei dit, takk og pris! Jubler den klartseende. Stortinget har da for lengst vedtatt, fremdeles i følge herr Lomheim, ett felles skriftspråk; bokmål og nynorsk er sendt på skraphaugen, i hvert fall politisk. Lomheims visjon om denne vidunderlige utviklingen i de kommende hundre år bringer mine tanker tilbake til aksjoner på 1950-tallet med sterk, svært sterk, folkelig motstand mot samnorskbestrebelser på Stortinget.