Du kan bla til neste sideBla med piltastene
DebattSport

Hvem sportsvasker, sier du?

TID FOR OPPVASK: Også Storbritannia sportsvasket seg med fjorårets EM, skriver forfatteren. Her en nyvasket engelsk supporter som prøver å fordøye nederlaget i finalen. FOTO: NIKLAS HALLE’N, AFP/NTB NIKLAS HALLE'N

Språkrådet har kåret sportsvaske til årets ord. Begrepet viser til idrettsarrangementer i land som bryter menneskerettighetene og som bruker internasjonale sportsstevner i landet til å forbedre omdømmet sitt. I «Dagens» på NRK P2 15. desember peker NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt på neste års OL i Beijing og fotball-VM i Qatar som eksempler på sportsvasking. Som de fleste har fått med seg, finnes det mange gode grunner til dét. Saltvedt mener imidlertid at også kampene som ble spilt under årets utsatte fotball-EM i Budapest bidro til å sportsvaske det «ungarske regimet».

Ungarn er et demokrati og er medlem av EU og Nato, men det finnes mange kritikkverdige forhold i landet, som mangel på rettigheter for skeive. Spørsmålet reiser seg: Hvis Ungarn sportsvasket seg i glansen av fotball-EM, hvilke nasjoner sportsvasker ikke?

Årets fotball-EM ble også spilt i Glasgow og London. Imens satt Julian Assange fengslet i høysikkerhetsfengslet Belmarsh, i påvente av en utleveringsbegjæring til USA. Klassekampens lesere er godt kjent med Assange-saken, men mannen har altså sittet fengslet i London siden april 2019 uten å være mistenkt, siktet eller tiltalt for noen forbrytelse i Storbritannia. Nå har en britisk domstol bestemt at han skal utleveres til USA, der han risikerer 175 år i fengsel. Assange er utsatt for tortur, og en dom mot han vil være et svært alvorlig slag mot internasjonal pressefrihet. Saltvedt sier likevel ingenting om at Storbritannia sportsvasket seg med mesterskapet.

«Utgjør EM i Storbritannia og VM 2026 sportsvasking?»

I 2026 skal fotball-VM avholdes i USA, Mexico og Canada. I sommer ble det oppdaget hundrevis av umerkede graver ved to katolske skoler i Canada. Skolene hadde vært såkalte «residential schools» for landets urbefolkning. Funnene er bare det siste eksemplet i den grufulle behandlingen den nordamerikanske urbefolkningen har fått av Canadas og USAs myndigheter. I Mexico har 60 journalister blitt drept siden 1992. Bare i 2021 har sju journalister blitt drept i landet, og over ti kvinner blir drept hver dag. Sentrale myndigheter sørger for utstrakt grad av straffrihet overfor både drap på journalister og kvinner. I USA ble 17 mennesker henrettet i 2020, ti av dem av føderale myndigheter, noe som skjedde for første gang siden 2003. I 2021 er 11 fanger henrettet så langt, mens over tre millioner innbyggere sitter i fengsel, flertallet av dem tilhørende minoritetsbefolkningen. USAs krig mot terror har siden 2001 ført til hundretusener av drepte sivile, nye terrorgrupper og destabiliserte land og regioner. For å nevne noe.

Utgjør EM i Storbritannia og VM 2026 sportsvasking? Eller gjelder ordet bare land som ikke er våre allierte?

Ungarn er vår allierte, og det samme er Storbritannia, USA og Canada. Det er viktig å stille krav til alle land om å følge menneskerettighetene, men det er kanskje enda viktigere å stille slike krav til land som faktisk er demokratier. Hvis ikke ender vi opp med en «whataboutisme» som vil føre til bare enda mer forakt mot vestlig hykleri.