Kronikk

Risikosport på havets bunn

Regjeringen er på dypt vann når de vil åpne for mineralutvinning i havet. Det kan få store konsekvenser.

PÅ DYPET: Hvis utvinning av havbunnsmineraler blir godkjent, vil alt liv i havet påvirkes – kanskje i millioner av år, skriver forfatterne. Her en tastekrabbe på tur. FOTO: ERLING SVENSEN, HAVFORSKNINGSINSTITUTTET Erling SvensenPÅ DYPET: Hvis utvinning av havbunnsmineraler blir godkjent, vil alt liv i havet påvirkes – kanskje i millioner av år, skriver forfatterne. Her en tastekrabbe på tur. FOTO: ERLING SVENSEN, HAVFORSKNINGSINSTITUTTET Erling Svensen

Norske myndigheter legger nå til rette for åpning av store arealer i dyphavet til utvinning av mineraler. Norsk Olje og Gass har visjoner om aktivitet i 100 milliarders-klassen. Miljøorganisasjoner på sin side påpeker at havbunnen er svært dårlig kjent, og inneholder verdifullt biologisk mangfold som ikke må ødelegges. Har vi kunnskapsgrunnlag som kan informere politiske beslutninger og avveininger i en sak som synes så polarisert?

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Kronikk

Situa­sjonen er mer prekær enn noen gang for afghanske flykt­nin­ger. Nå er Pakistan i full gang med masse­de­por­ta­sjoner.

Eit årsmøte i Hitra Meieri sparka i gang det siste eksempelet på vellykka planøko­nomi i Norge.

Kristne pale­sti­nerne har skjønt noe få her hjemme har: at tro ikke trues av andres tro – den styrkes av ekte fellesskap.