Kronikk

Risikosport på havets bunn

Regjeringen er på dypt vann når de vil åpne for mineralutvinning i havet. Det kan få store konsekvenser.

PÅ DYPET: Hvis utvinning av havbunnsmineraler blir godkjent, vil alt liv i havet påvirkes – kanskje i millioner av år, skriver forfatterne. Her en tastekrabbe på tur. FOTO: ERLING SVENSEN, HAVFORSKNINGSINSTITUTTET Erling SvensenPÅ DYPET: Hvis utvinning av havbunnsmineraler blir godkjent, vil alt liv i havet påvirkes – kanskje i millioner av år, skriver forfatterne. Her en tastekrabbe på tur. FOTO: ERLING SVENSEN, HAVFORSKNINGSINSTITUTTET Erling Svensen

Norske myndigheter legger nå til rette for åpning av store arealer i dyphavet til utvinning av mineraler. Norsk Olje og Gass har visjoner om aktivitet i 100 milliarders-klassen. Miljøorganisasjoner på sin side påpeker at havbunnen er svært dårlig kjent, og inneholder verdifullt biologisk mangfold som ikke må ødelegges. Har vi kunnskapsgrunnlag som kan informere politiske beslutninger og avveininger i en sak som synes så polarisert?

Du må være abonnent for å lese denne artikkelen

Kronikk

Norges­de­mo­kra­tene er det første partiet siden andre ver­dens­krig som går til valg på depor­tasjon av store menneske­grupper, sortert etter rase og religion.

Karl Ove Knausgård vedgår at han «ikke kan noe om datatek­no­logi» – i likskap med humanistar flest.

Regje­ringen vil at norske bønder produserer mer kli­mavenn­lig mat. Samtidig gjør klima­end­rin­gene jobben deres stadig vanske­li­gere.