Kulturtirsdag

Kjøkkenets kunster

At mat også er kultur, blir stadig mer åpenbart. Nå har koronaviruset satt den interessante norske restaurantscenen som er vokst frem, i fare.

SÅRBART: Det sier seg selv at ambisiøse steder uten mye kapital i ryggen er sårbare når alkoholservering blir forbudt. Her er kjøkkensjef Esben Holmboe Bang med kolleger på Maaemo i Oslo. FOTO: HEIKO JUNGE, NTB Heiko JungeSÅRBART: Det sier seg selv at ambisiøse steder uten mye kapital i ryggen er sårbare når alkoholservering blir forbudt. Her er kjøkkensjef Esben Holmboe Bang med kolleger på Maaemo i Oslo. FOTO: HEIKO JUNGE, NTB Heiko Junge

Pandemien rammet Oslos restaurant- og barbransje med en voldsomhet som førte til at to tredeler av den – 844 steder – stengte i løpet av november og desember, rapporterte Dagens Næringsliv nylig. Også en mindre påaktet sørgelig nyhet preget hovedstadens matkretser høsten 2020: Sissel Kvello, ålesunderen som er blitt omtalt som førstedame, storesøster og dronning, døde, bare 65 år gammel.

Du må være abonnent for å lese denne artikkelen

Kultur

Kulturtirsdag

Kunstnerne som måtte flykte fra Hitler, hadde radikale ideer i bagasjen. En av dem ville skjenke Bergen et Mount Rushmore.

Økonomi

2024 var et dårlig år for kultur­sek­toren i Kommune-Norge. Verre skal det bli, sier kultursjef Tora Klevås i Fred­rik­stad.

Ved veis ende

Statsviter Øyvind Østerud er død, 81 år gammel. Det er ikke mange igjen av hans kaliber, sier idéhis­to­riker Rune Slagstad.