Dagboka

Koronoia

  • Det er lite kledelig når folk med trygg jobb og hjemmekontor sutrer over korona. Når støvet har lagt seg etter pandemien vil enden på visa være at de på bunnen av den sosioøkonomiske stigen tok den verste smellen. Dødsraten er høyere blant folk med dårlig økonomi og små leiligheter. Jobbene som går tapt for alltid vil være jobbene til folk med liten formell utdannelse, som allerede baler med dårlig lønn for hardt arbeid på useriøse arbeidsvilkår. Nav advarte nylig i en større rapport om at pandemien vil øke ulikheten i Norge. De rike og ressurssterke vil lande på beina. De svake i grøfta. nn Nok om det. Her kommer sutring fra fast ansatt mann på hjemmekontor: Nå begynner det å bli nok, altså. Her i Trondheim har politikerne innført et generelt maskepåbud på offentlig sted. Det er sikkert smittevernfaglig riktig, men kjipt likevel. Å vandre rundt med maske i offentligheten er bare gøy for bankranere og introverte japanske tenåringer. Hvis jeg må feste en klam klut i ansiktet hver gang jeg må ut, blir jeg heller inne. Det er vel kanskje også poenget med påbudet. nn Så skjønner jeg at det må til, for koronaen kommer krypende fra alle kanter. Forrige uke ble et klassetrinn på skolen til dattera mi sendt i karantene. Vi slapp unna. I går fikk vi en akutt-telefon fra barnehagen til yngstedatter. Den er stengt med umiddelbar virkning, fordi det hadde vært et utbrudd. Alle i karantene. Der røyk jul med besteforeldre, med andre ord. nn Etter litt betenkning kom smittevernkontor til at bare de minste barna i barnehagen skulle i karantene. Jul med familien er redda. Berg- og dalbanen har imidlertid gitt meg full «koronoia». Herfra blir det null kontakt med medmennesker til ribba står på bordet.

Du må være abonnent for å lese denne artikkelen

Dagboka

Trenger flere

Mange har meninger rundt lakseoppdretter og milliardær Gerhard Alsaker (63), men få er uenige i at vi trenger flere slike. Fra sitt rike i bygda Onarheim i Tysnes i Sunnhordland styrer han et havbruksselskap som årlig produserer nærmere 40.000 tonn laks. Selskapet tilbyr arbeid til alle som trenger jobb, og eieren ser seg råd til å strø kroner over lokalsamfunnet. Blåbærhaugen, for eksempel, en 297 meter høy knaus og utsiktspunkt, har Alsaker-finansiert vei helt opp, med gatelys. Man oppfordres til å parkere nederst og så gå opp. På toppen er det utsikt, gapahuk og toalett, og her ligger veden klar for kaffebål. Skriver man seg inn i gjesteboka, gir Alsaker 20 kroner for hver besøkende til bygdas idrettslag. En lokal skoleansatt kunne begeistret fortelle at alle skolebarna i Onarheim har gratis frukt og grønt hele tidan, så mye de vil, og regningen tar Alsaker. Og når Laksedagen arrangeres, er alle velkommen til mat og drikke, gratis. Så har milliardæren selvsagt bygd seg et palass som skaper medieomtale.

Omveien

Mange er enige i at det er det indre som teller. Men ikke når det gjelder norske fjell. Vestland må være den mest tunnel-rike regionen i landet med noen av verdens lengste veitunneler. Mottoet er «Se Norge fra innsida». Nå skjer det noe spennende. 25 år etter at den 24,5 kilometer lange Lærdalstunnelen ble åpnet, er gammelveien over Aurlandsfjellet reparert og forskjønnet. Omveien har status som nasjonal turistvei og er tilrettelagt med utsiktspunkt, toaletter, sikring og informasjon om historie, natur og kultur.

Marginar

På meiningsmålingane om dagen skiftar det mellom raudgrønt og borgarleg fleirtal. På fleire av målingane der dei borgarlege har fleirtal, er det fordi Kristeleg folkeparti har klart å kome seg over sperregrensa. Nye målingar frå Sørlandet kan tyde på at det vesle partiet Konservativt kan vere avgjerande for om KrF klarer det eller ikkje. Sjølv om det nye partiet er heilt marginalt, kan det dermed ende opp med å spele ei politisk rolle inn mot valet. Når KrF er medvitne dette, er det jo ikkje vanskeleg å tenkje seg at det får politiske konsekvensar. Dei politiske partia er nemleg gode på å tilpasse seg både skifte i politiske oppfatningar og korleis det går med andre parti. Dersom dei ikkje hadde vore det, så hadde det ikkje vore slik at nesten alle val i dei fleste demokratiske land er jamne.