Idéer

Reisebøker fra Det tredje riket

En eske med gammel reiselitteratur fra det NS-vennlige Blix forlag viser vei inn i det tyske propagandamaskineriet.

VILT OG VAKKERT: Nordmenn og norsk natur sto høyt i kurs i NS-propagandaen. Illustrasjonen over, fra 1935, er laget av Harald Damsleth, som var plakatkunstner for NS før og under annen verdenskrig. FOTO: Dino Makridis, Sverresborg Trøndelag Folkemuseum VILT OG VAKKERT: Nordmenn og norsk natur sto høyt i kurs i NS-propagandaen. Illustrasjonen over, fra 1935, er laget av Harald Damsleth, som var plakatkunstner for NS før og under annen verdenskrig. FOTO: Dino Makridis, Sverresborg Trøndelag Folkemuseum

På sommerferie hjemme i Trondheim kjøpte jeg en eske bruktbøker utgitt på det for meg ukjente Blix forlag i årene 1942–1945. Blant de ti titlene med norsk og oversatt reiselitteratur i esken var «Sol over Guatemala» av Addison Burbank (1943), «Prærie og pelsjegerliv» av A.E. Johann (1943), og «Morgenland og Aftenland» av Fridtjof Granberg (1945). Jeg forlot butikken hundre kroner fattigere og rimelig sjarmert av disse bøkene som, i motsetning til i de kommersielle bokhandlene, stod løsrevet fra sin historiske kontekst og aktualitet – de var ikke engang alfabetisert.

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Mer fra Klassekampen

Reportasje

Klasse­kam­pen dro på pile­grims­reise til Maos barn­doms­hjem. Her tilbes formannen fortsatt som en gud.

Kronikk

Adolf Hitler ville ha krig. Hva vil Donald Trump?

Ukraina-krigen

USA vil ikke kalle Russland «ag­gres­sor» eller Ukraina «offer» i en G7-uttalelse på treårs­dagen for invasjonen av Ukraina.