Idéer

Reisebøker fra Det tredje riket

En eske med gammel reiselitteratur fra det NS-vennlige Blix forlag viser vei inn i det tyske propagandamaskineriet.

VILT OG VAKKERT: Nordmenn og norsk natur sto høyt i kurs i NS-propagandaen. Illustrasjonen over, fra 1935, er laget av Harald Damsleth, som var plakatkunstner for NS før og under annen verdenskrig. FOTO: Dino Makridis, Sverresborg Trøndelag Folkemuseum VILT OG VAKKERT: Nordmenn og norsk natur sto høyt i kurs i NS-propagandaen. Illustrasjonen over, fra 1935, er laget av Harald Damsleth, som var plakatkunstner for NS før og under annen verdenskrig. FOTO: Dino Makridis, Sverresborg Trøndelag Folkemuseum

På sommerferie hjemme i Trondheim kjøpte jeg en eske bruktbøker utgitt på det for meg ukjente Blix forlag i årene 1942–1945. Blant de ti titlene med norsk og oversatt reiselitteratur i esken var «Sol over Guatemala» av Addison Burbank (1943), «Prærie og pelsjegerliv» av A.E. Johann (1943), og «Morgenland og Aftenland» av Fridtjof Granberg (1945). Jeg forlot butikken hundre kroner fattigere og rimelig sjarmert av disse bøkene som, i motsetning til i de kommersielle bokhandlene, stod løsrevet fra sin historiske kontekst og aktualitet – de var ikke engang alfabetisert.

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Mer fra Klassekampen

Svalbard

Mange land vil til Svalbard og ser for seg store muligheter. Blant det som lokker, er havbunn­s­mi­ne­raler og nye sjøruter.

Medier

Dagbladet sier det er usikkert om de politiske journa­lis­tene Jørgen Gilbrant og Steinar Suvatne vil bli erstattet.

Ved veis ende

«Stod meg helt nær»: Les Knausgårds minneord over Dag Solstad