Kronikk

Vi vurderte aldri å la den stå

Regjeringen påstår at riving av Y-blokka er nøye vurdert. Det stemmer ikke, skriver Lisbeth Halseth i LPO arkitekter.

VERNEVERDIG: Bærekraftig bygging pleide å handle om solceller på taket. Nå er de mest ambisiøse prosjektene de som gjenbruker bygg, skriver Lisbeth Halseth. FOTO: TOM HENNING BRATLIE Tom Henning BratlieVERNEVERDIG: Bærekraftig bygging pleide å handle om solceller på taket. Nå er de mest ambisiøse prosjektene de som gjenbruker bygg, skriver Lisbeth Halseth. FOTO: TOM HENNING BRATLIE Tom Henning Bratlie

Prosessen som skal lede frem til nytt regjeringskvartal, startet med en konseptvalgutredning i 2013. Deretter er prosjektet utviklet gjennom parallelloppdrag, reguleringsplan med konsekvensutredning og til slutt plan- og designkonkurranse i 2017. Jeg har gjennom LPO arkitekter vært involvert i alle stadier av prosessen, med unntak av reguleringsplanen. Underveis i denne prosessen har det skjedd endringer som betyr at det ikke lenger er noen grunn til å rive Y-blokken. Den er et unikt kulturminne som sammen med Høyblokka er et sterkt dokument fra etterkrigstiden og gjenoppbyggingen av Norge.

Du må være abonnent for å lese denne artikkelen

Kronikk

I Norge støtter to poten­si­elle regje­rings­par­tier alt Israel gjør. Nå må vi mobilisere mot mørkemanns­kreftene som støtter folke­mor­det på pale­sti­nerne.

Bjørn Vassnes har kanskje rett i frykten for at tekno­lo­gien vil forårsake sivi­li­sa­sjonens kollaps. Men han forstår seg ikke på hvordan kognisjon fungerer.

Fransk venstre­side er i systemisk ubalanse. Én kontro­ver­siell partileder kan ikke alene ta skylda for det.