Kronikk

Vi vurderte aldri å la den stå

Regjeringen påstår at riving av Y-blokka er nøye vurdert. Det stemmer ikke, skriver Lisbeth Halseth i LPO arkitekter.

VERNEVERDIG: Bærekraftig bygging pleide å handle om solceller på taket. Nå er de mest ambisiøse prosjektene de som gjenbruker bygg, skriver Lisbeth Halseth. FOTO: TOM HENNING BRATLIE Tom Henning BratlieVERNEVERDIG: Bærekraftig bygging pleide å handle om solceller på taket. Nå er de mest ambisiøse prosjektene de som gjenbruker bygg, skriver Lisbeth Halseth. FOTO: TOM HENNING BRATLIE Tom Henning Bratlie

Prosessen som skal lede frem til nytt regjeringskvartal, startet med en konseptvalgutredning i 2013. Deretter er prosjektet utviklet gjennom parallelloppdrag, reguleringsplan med konsekvensutredning og til slutt plan- og designkonkurranse i 2017. Jeg har gjennom LPO arkitekter vært involvert i alle stadier av prosessen, med unntak av reguleringsplanen. Underveis i denne prosessen har det skjedd endringer som betyr at det ikke lenger er noen grunn til å rive Y-blokken. Den er et unikt kulturminne som sammen med Høyblokka er et sterkt dokument fra etterkrigstiden og gjenoppbyggingen av Norge.

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Kronikk

Oljefondet har ikke et etikkråd, men et organ skapt som lynavleder mot kritikk av fondet.

Indias stats­mi­nister Narendra Modi dyrker rollen som sterk mann. Dermed blir han også et lett offer for folke­vil­jens luner.

Donald Trump og mine­ral­sel­skapet TMC har funnet et juridisk smutthull i forvalt­ningen av inter­na­sjo­nale havområder.