Dagboka

Gull verd

  • En natt for et par uker siden tok ubudne gjester seg i all stillhet inn i fiskebilen på Bossekop torg i Alta, og forsynte seg av verdiene. Bilen var låst, og kjølesystemet tok vare på den ettertraktede lasten. Her var fine reker fra nordnorske fjorder, laks fra merder i iskaldt hav, samt torsk i alle varianter, sei, hyse, litt steinbit og kongekrabbe. Fiskehandler Jens Kristian Mathisen oppdaget selv innbruddet. Bakdøra var brutt opp, og en nesten full isoporkasse med røkt torsk var fjernet. Like bortenfor fant man seinere den ødelagte kassa, men fisken har ingen sett siden. Laksen var ikke rørt, heller ikke fiskehandlerens vekslepenger eller andre verdisaker. Men røkt torsk var populært. Utsalgspris: 189 kroner per kilo.

Du må være abonnent for å lese denne artikkelen

Dagboka

Kveldsfly

Plutselig kuttet SAS sin kveldsrute fra Kirkenes til Oslo. Både næringslivet, privatreisende, Forsvaret, lokalpolitikere og alle andre mener dette er på kollisjonskurs med regjeringens mål for Øst-Finnmark. Regjeringen kaller Øst-Finnmark for Norges geopolitiske frontlinje. Det må bo folk i regionen, og det må være næringsliv og aktivitet. Myndighetene påpeker at «folk i husan» dreier seg om samfunnssikkerhet og nasjonal suverenitet. Tilstedeværelse er avgjørende, det samme er god kommunikasjon.

12 uker

Så lenge jeg kan huske, har jeg visst om den uskrevne regelen om at en kvinne skal holde graviditeten hemmelig de første tolv ukene. Men hvorfor er det sånn egentlig? La meg først og fremst bare understreke at jeg ikke sikter til å dele nyheten med gud og værmann på sosiale medier, men sikter til å dele med nærmeste familie og venner. Det å være gravid er så sårbart, både på grunn av de fysiske plagene som kvalme og utmattelse, men også de hormonelle endringene. Personlig synes jeg det tøffeste har vært redselen for å miste. I nesten tre måneder hadde jeg angst for å gå på do fordi jeg var redd for å oppdage blod. Redselen kunne bli så overveldende at jeg valgte ofte å bli hjemme istedenfor å prøve å leve et normalt liv. I tillegg skulle alt holdes hemmelig. Dermed ble internett min nærmeste venn i den mest ensomme perioden av svangerskapet.

Ultra­prosessert

Diskusjonen om ultraprosessert mat er i vinden igjen. Det har nylig kommet flere forskningsartikler som konkluderer med at det er en sammenheng mellom ultraprosessert mat og en rekke negative konsekvenser for helsa. På radioen i går ble det diskutert om Norge burde markere ultraprosesserte matvarer tydeligere. Også de siste årene har jeg sett flere venner iherdig skanne strekkoden på matvarer i appen «Fri for» for å finne ut om forskjellige matvarer de kjøper, er ultraprosessert. Kanskje høres dette litt arrogant ut, men er det ikke ganske enkelt å skjønne hva som er ultraprosessert mat, og hva som ikke er det? Alt som ikke er ferdigmat, men matvarer som er lite bearbeidet er ikke ultraprosessert. Så enkelt er det, og folk klarer da vel å bruke hodet for å skjønne det, tenker jeg. Utfordringen min med å leve fri for ultraprosessert mat derimot handler om tid og lyst. I en hektisk arbeidshverdag sliter jeg med å finne motivasjon og tid til å lage middagen fra bunnen av. Så når jeg karrer meg til matbutikken etter jobb en sein ettermiddag, altfor sulten til å tenke klart, så er det for lett å gå til hylla hvor middagen allerede står klar: Det ble Fjordland i dag også.