Når høyresida vil slippe til private aktører i norsk velferd, er det snakk om en tilslørt demontering av velferdsstaten.

Velferdsmiks er historietriks

DEN SORTE DAME? Regjeringen lurer oss ut på farlig hav når den lar private aktører røve til seg profitt fra velferdsstjenester, ifølge forfatterne. Her besøker statsministeren en privat barnehage i Fosnavåg tidligere i august. FOTO: HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX Heiko Junge

Høyresidens fortelling om de norske velferdstjenestene er i beste fall kreativ historieskriving, men den tenderer mot ren historieforfalskning. Solberg-regjeringene fører politikk for å oppheve det tradisjonelle skillet i blandingsøkonomien mellom velferdstjenester finansiert av fellesskapet og kommersielle markeder. Høyre snakker om «mangfold» og «valgfrihet». NHO og Spekter om «velferdsmiks», NHO har lansert nyordet «proffentlig». Civitas Kristin Clemet har utviklet en historie der påstanden er at de som forsvarer at penger fellesskapet bevilger til velferdstjenester skal gå til tjenestene og ikke privat fortjeneste, er venstreradikalere som bryter med fortiden (blogg 9. juli). Statsministeren følger opp og «advarer Støre mot ytre venstre i barnehagepolitikken» (Dagens Næringsliv 5. august). NHO lanserer under Arendalsuka sin egen analyse, «Kvalitet19».

Kronikk