Venstresidas kanon 23. sep.
Den andre Sundt Nå som Eilert får gjennomgå for sin behandling av «Fantefolket», og det er uenighet om hans posisjon som del av ventresidens kanon, kan det kanskje være mulig å smette inn niesen hans, Karen (1841-1924), en glemt kvinnelig pioner blant venstresidens skribenter?
Karen Sundt var en viktig bidragsyter i utviklingen av underholdende, opplysende og såkalt «oppbyggelig» lesestoff for vanlige arbeidere og fattigfolk, ikke minst kvinner, i tiårene rundt 1900. Hennes bok «Arbeiderliv» ble utgitt som kolportasjehefter i 1900, som samlet bok i 1901, og handler i stor grad om klasseskiller og underklassens levevilkår i Norges hovedstad i tiårene før 1900.
Her skildres forsøk på faglig organisering, streiker og streikebrytere, arbeidskjøpere og arbeidere. Både arbeiderkoner og ugifte tjenestepiker og dessuten prostituerte kvinner er med i det omfattende persongalleriet. Sundt skriver dessuten om alkoholismens elendighet og preker nokså tydelig om viktigheten av et religiøst holdepunkt.
Sundt var avhengig av sitt publikum for å få mat på eget bord, hun måtte underholde, adsprede og fenge lesende fabrikkarbeidere, vaskekoner, tjenestepiker og husmannsfolk. Sundts bøker har, i den grad de har fått oppmerksomhet, blitt oppfattet som uinteressant kitsch av etablissementet og har gått under radaren for de fleste litteraturforskere. Men fortellingene hadde en viktig rolle i sin samtid, som ikke bør glemmes.
Ane Haukebø Aasland