DebattKirke og homofili

Hva skiller, og hva forener?

Inntrykket av at Oslo misjonskirke Betlehem vil omvende homofile er feil. Vi vil nemlig omvende alle. Og kan vi vennligst få til en bedre samtale om seksualitet?

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Debatt

Historie

Rydde­gut­tene

Utsendinger fra USA og Russland kommer i disse dager sammen i Saudi-Arabia for å rydde opp i forholdet mellom Russland og Ukraina. Sistnevnte, som man skulle tro har sitt å si i og om saken, er ikke innbudt. Heller ikke noen andre. Her skal de store gutta rydde opp! I september 1938 trådte en annen ryddeguttgjeng i aksjon: Representanter for Frankrike, Tyskland, Italia og Storbritannia kom sammen i München for å diskutere et femte land, som verken var invitert eller til stede: Tsjekkoslovakia. De fire som var til stede ble enige om at Tsjekkoslovakia skulle avstå store deler av sitt territorium til Tyskland. Formannen i ryddegjengen, britenes statsminister, Neville Chamberlain, vendte hjem og viftet med et papir han hadde fått Hitler til å skrive under på. «Fred med ære, fred i vår tid», var hans oppsummering. Winston Churchill, som skulle avløse Chamberlain som statsminister halvannet år senere, så det annerledes: «Du hadde valget mellom vanæren og krigen.

Personvern

Forskeres ansvars­fra­skri­velse

«Endelig kan vi forske på de sårbare barna», skriver professor Astrid Marie Jorde Sandsør i Klassekampen 17. februar. Hun viser til regjeringens forslag om å opprette et nasjonalt individregister med en stor mengde persondata som skal kunne kobles på kryss og tvers. Sandsørs innlegg er basert på en logisk brist. Det stemmer nemlig ikke at mangel på kunnskap er grunnen til at barn ikke får oppfylt sin rett til spesialpedagogisk hjelp. Det er godt dokumentert at dette skyldes mangel på ressurser og kvalifisert personale i kommunene. Å vente til vi får mer kunnskap før barn får oppfylt sine rettigheter, er ansvarsfraskrivelse.

Skole

Gjør russe­fei­ringen til en skandi­navisk festival

Det er flott at det endelig er politisk vilje til å gjøre noe med den norske russefeiringen. Konseptet med å feire fullført skolegang før de avsluttende eksamenene har vært en åpenbar idioti som ikke kunne bestå og aldri burde har vært innført i et rasjonelt samfunn. Men hva er løsningen? Rekkefølgen er åpenbar: Russefeiringen må komme etter eksamen, men når skal eksamen være? På grunn av russefeiringens tradisjonelle forbindelse til 17. mai, ønsker mange at feiringen må starte på denne dagen og at eksamenene derfor må legges før denne. Utfordringen med dette er at det blir dårligere tid på skolene til å gå gjennom pensum før eksamen. Hva er viktigst, å ha russ på 17. mai eller at elevene er best mulig forberedt til eksamen? Det rasjonelle svaret er naturligvis det siste. Jeg har et forslag som kan gi russen en god erstatning for 17.