DebattHistorie

Ryddeguttene

Utsendinger fra USA og Russland kommer i disse dager sammen i Saudi-Arabia for å rydde opp i forholdet mellom Russland og Ukraina. Sistnevnte, som man skulle tro har sitt å si i og om saken, er ikke innbudt. Heller ikke noen andre. Her skal de store gutta rydde opp!

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Debatt

Klima

Venter vi forgjeves, Arbei­der­par­tiet?

Samtidig som Trump, Musk og Vance teppebomber nyhetsbildet, har en Ap-spire av håp våknet i Norge. Nå er partiprogrammet de facto regjeringsplattformen, og Arbeiderpartiet må vise hva de står for når de står på egne bein. Forrige uke gikk FNs frist ut for å melde inn klimamål for 2035. Norge nådde ikke fristen, og regjeringens somling gir dem trekk i ordenspoeng. Det viktigste er likevel kvaliteten på innleveringen. I høst ba Ap/Sp-regjeringen om innspill på et klimamål innenfor spennet 55–80 prosent. Det internasjonale energibyrået IEA mener rike land må kutte minst 80 prosent av sine utslipp innen 2035 for å være i tråd med Parisavtalen.

Eu

Trenger Norge EU – eller trenger EU Norge?

I nok en indignert kronikk om hvorfor Norge må bli med i EU nå, skriver Janne Matlary: «Utenfor EU er vi sårbare, slik vi var det med Kina i konflikten om fredsprisen. Norge må snarest inn i EU, for vi trenger EUs beskyttelse i en konflikt med USA» (Dagens Næringsliv, 4. februar). Som vanlig med «Norge-må-inn-i-EU»-kronikker, er det vanskelig å tro at argumentene vil fylle leserne med begeistring, for ikke å si forføre dem. De færreste blir inspirert av prekener om sikkerhet og realpolitikk. Denne typen argumentasjon bidrar snarere til å kaste de norske anti-EU-fløyene enda dypere ned i skyttergravene. Den norske EU-debatten har vært lammet av en blokade siden 1972, stadig forsterket av media og politikeres retorikk. For eksempel skriver Klassekampen at «statsminister Jonas Gahr Støre åtvarar mot ein ny EU-kamp i Noreg.

Naturvern

Veibygging i hjertet av Østmarka

Østmarka er min nærskog. Jeg var med i folkemengden som feiret da Østmarka fikk nasjonalpark i fjor. Og jeg feiret igjen, som mange andre, da et bredt flertall i Lørenskog kommunestyre sa nei til Losby bruks planer om skogsbilvei inn i et av markas mest urørte områder. Lokalpolitikerne hadde jobbet grundig med saken. De lyttet til engasjementet blant folk og til Naturvernforbundet og Østmarkas venner. Men Statsforvalteren i Oslo og Akershus vil nå sette både lokaldemokrati og natur til side og støtte utbyggeren. Det er uforståelig.