DebattSkole

Fantasi fra Oslo Høyre

I et innlegg i Klassekampen 11. august argumenterer Saida Begum mot løsninger ingen har foreslått. Påstanden om at byrådet i hemmelighet planlegger å snikinnføre tvangsbussing av elever tilbakeviser Begum egentlig selv; hun må lete ikke bare utenfor de tre byrådspartiene, men helt utenfor bystyret, for å finne en ekte politiker som faktisk ønsker bussing.

Du må være abonnent for å lese denne artikkelen

Debatt

Usa

Godt likt?

Trump er «Godt likt – bare ikke i Europa» påsto en artikkel i Klassekampen 23. mai. Det ble brukt for å støtte en teori om at Europa blir isolert og går fra å være «misjonærer» til et avsides «kloster» i forhold til resten av verden. Påstanden bygde på en undersøkelse i noen store land foretatt uker før Trump ble president. Etter at vi har opplevd Trump som president, har vi fått to langt mer omfattende undersøkelser som forteller det motsatte. Politico oppsummerer dem slik: «USAs popularitet kollapser etter Trumps tilbakekomst». Det er ikke unaturlig at folk rundt omkring i verden beundrer USA og dets president.

Palestina

Tar norske kyrkje­leiarar utford­ringa?

«Kaller sine trosfeller til kamp». Dette var overskrifta på intervjuet med den sørafrikanske presten Frank Chikane i Klassekampen fredag 23. mai. Chikane var sentral i kampen mot apartheid i Sør-Afrika. Han fungerte som kanal for pengestøtte frå norske myndigheiter til kampen mot apartheidregimet, og norske prestar som for eksempel biskop emeritus Atle Sommerfeldt smugla inn pengar, gøymt under presteskjorta. Chikane har i dei siste åra brukt sine erfaringar frå Sør-Afrika i arbeidet mot okkupasjonen i Palestina, og han er no i Noreg og manar kristne til kamp for rettferd i Palestina. På 1980-talet stilte trusfeller frå heile verda opp da Chikane kjempa mot apartheidregimet i Sør-Afrika. Chikane seier at no har dei kristne plikt til å stå opp mot Israels apartheidpolitikk på same måte. I appellen i Oslo Domkyrkje sa han mellom anna at vi ikkje kan vere passive i møte med urett, tru krev handling. Han utfordrar kyrkjeleiarar til å reise til Gaza, slik dei på 1980-talet reiste til Sør-Afrika. Etter mitt syn er det er vel og bra at bispemøtet har tatt til orde for «å auke presset mot den israelske regjering for å få slutt på det som framstår som intensjonell etnisk rensing». Men det er ikkje nok! Tar norske kyrkjeleiarar utfordringa frå Chikane om handling? Reiser dei til Gaza og viser praktisk solidaritet?.

Israel og palestina

Konse­kvensen av aner­kjen­nelsen

28. mai i fjor anerkjente Norge Palestina som stat. Nå må vi ta konsekvensen av anerkjennelsen, og avslutte Norges bidrag til Israels okkupasjon gjennom Oljefondets investeringer i Israel og eksport av norske våpen og våpendeler til Israel via USA. Akkurat nå står slaget i Stortinget om oljefondet fortsatt skal være Europas største investor i den israelske okkupasjonen eller om Norge skal trekke oljefondet ut, slik regjeringa trakk oljefondet ut av Russland umiddelbart etter invasjonen av Ukraina. Rødts forslag om å trekke oljefondet ut av Israel og endre oljefondets regler for å hindre at Norge investerer i folkerettsbrudd, skal stemmes over 4. juni. I innstillingen fra Stortingets finanskomité ser det mørkt ut: Fra Høyre og Frp er det som ventet ingen vilje til å gjøre noe som helst, men heller ikke Ap er villige til å gjøre noe med oljefondet. Lærdommen fra seieren for ett år siden er imidlertid at kampen ikke er tapt selv om Aps representanter i komiteen sier nei.