Dagboka

Oslo-VM

  • Okei, eg klarer ikkje å slutte å tenkje på at Oslo må få Ski-VM på nytt. Fyrst er det Trondheim som står for døra. Det blir bra etter at Trøndelag (endeleg) har tapt kampen om ski-trona til Austlandet. Men så må Idretts-Noreg og Politikk-Noreg samle seg om Oslo: Verdas vintersportshovudstad. Det borgarlege byrådet hadde eit mildt sagt lettsindig forhold til skattebetalaranes pengar, og sløste vekk hundretals millionar kroner gjennom OL-etaten. Det bør vi ikkje gjere igjen. Anlegga ligg der. Snøen kjem. Og hundretusenvis av skrålande, heiande, jublande publikummarar kjem til å vise verda vintervegen.

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Dagboka

Snøhvit

Tirsdag skal Stortinget bestemme om gasskraftverket på Melkøya skal elektrifiseres. Her er de folkevalgte noenlunde likt delt, og resultatet kan bli 84–85, én eller annen vei. Men det som burde interessere de folkevalgte mer, er at selve elektrifiseringen for lenge siden har startet. Statnett har fått konsesjon til å bygge kraftlinje fra Skaidi til Hammerfest, og arbeidet er i gang. En hovedentreprenør har fått jobben med prosjektet «Snøhvite Future», og milliardsummer er allerede tatt i bruk. Equinor har ikke tid til å vente på Stortinget eller lokaldemokratiet. De har allerede fått løfter om nok strøm til elektrifiseringen, som igjen vil kreve en stor og omstridt utbygging av vindkraft i Finnmark.

Tillit

I Trondheim har det blågrønne byrådet sittet i snart ett år. De er historiske på flere vis. For det første overtok de makta i byen bare så vidt, etter en valgthriller hvor det sto om én stemme. Deretter kom overgangen til parlamentarisme i juni i fjor. Høyre pekte på den tidligere Frp-eren og byråkraten Kristian Dahlberg Hauge (H) som byens første byrådsleder. Der politikerne før kunne skylde på kommunedirektøren når noe gikk galt, er byrådet nå selv ansvarlige for politikken som føres. Onsdag denne uka kom byens aller første mistillitsforslag mot byrådet.

Rassia

Forrige onsdag slo hele maktapparatet til mot seks fiskeribygder i Finnmark. 13 personer ble arrestert, alle siktet for fiskeri-kriminalitet. Ingen erkjenner straffskyld. Politiet, Fiskeridirektoratet, Tolletaten, Skatteetaten, Mattilsynet og Kystvakten deltok i en samordnet aksjon etter et halvt års hemmelig etterforskning og kartlegging. Det dreier seg blant annet om brudd på Havressursloven, som sier at marine ressurser tilhører kystbefolkningen, men er underlagt regulering og kvoteregime. De siktede skal ha deltatt i tyveri av torsk, kongekrabbe og annet av fellesskapets ressurser i havet, og mottatt dette kanskje som en annen art eller uten å registrere fangsten. Store mengder dokumenter og data er beslaglagt. Flere titalls tonn med fisk og krabbe ved de ulike mottakene blir undersøkt for å finne tyvgods.