Fokus

Hva er demokrati?

Store norske leksikon har endret definisjonen av folkestyre.

Forleden slo jeg opp i Store norske leksikons nettutgave på ordet «demokrati», som jeg trodde betydde folkestyre, altså et styresett der folket har makten. Men slik er det åpenbart ikke, skal vi tro Store norske leksikon. Der står det i stedet: Demokrati, også kalt folkestyre, er en betegnelse på en styreform hvor folket deltar i viktige beslutninger. Folket påvirker blant annet gjennom å stemme ved valg. Folket styrer altså ikke, det «deltar» og «påvirker». Hvem er det de deltar sammen med, og hvem er det de skal påvirke? I min forundring gikk jeg til en tidligere utgave av leksikonet, og der står det: Demokrati (gr. demos, folk, og kratein, herske), folkestyre, folkets herredømme, de ‘brede lag’s overvekt i staten, flertallsstyre. Her har det altså skjedd en betydelig endring i den nye utgaven, der definisjonen helt bevisst er endret fra «folkestyre, flertallsstyre» til et styre der folket ikke lenger styrer, men deltar og påvirker.

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Fokus

Når daglig­vare­kje­dene øker over­skud­det med milliarder, kommer ikke pengene fra krypto­spe­ku­lasjon eller flaxlodd.

Når skolen og de voksne svikter, blir det internett som står for ungdommens seksu­al­un­der­vis­ning. Det tror jeg ikke vi vil.

De var brobyggere, omsorgs­per­soner og usynlige bære­bjel­ker: Nå sitter mange innvand­rer­kvinner alene. Det er historien om et politisk svik.