Kronikk

All makt til forbrukeren?

Stortinget ber regjeringen fremme en ny etikklov for å påvirke produksjonsforhold. Det vil ikke virke.

Forbrukeren mot Goliat: Den foreslåtte etikkloven legger alt ansvar på forbrukeren. Et slikt ansvar er ikke forbrukeren i stand til å ta, skriver kronikkforfatterne. Foto: Frederic J. BROWN, AFP/NTB scanpix Forbrukeren mot Goliat: Den foreslåtte etikkloven legger alt ansvar på forbrukeren. Et slikt ansvar er ikke forbrukeren i stand til å ta, skriver kronikkforfatterne. Foto: Frederic J. BROWN, AFP/NTB scanpix

Det vil alltid være behov for forbrukerinformasjon, og slik sett er intensjonen med forslaget god. Men det er flere grunner til at forbrukerinformasjon i seg selv har liten effekt. Forbrukere greier i liten grad å omsette informasjon til handlinger som får konsekvenser for produsenter og markeder. Erfaringer med blant annet miljøinformasjonsloven tilsier at effekten av informasjon er liten i forhold til de store utfordringene vi står overfor på miljøområdet, og utfordringene er ikke mindre når en skal prøve å påvirke etiske spørsmål slik som arbeidsvilkårene for arbeidere i utviklingsland.

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Kronikk

Donald Trump og mine­ral­sel­skapet TMC har funnet et juridisk smutthull i forvalt­ningen av inter­na­sjo­nale havområder.

Ledelsen i Norges Bank begikk et grovt landssvik under andre ver­dens­krig.

Regje­ringens Brasil-strategi bør handle om mer enn business.