Kronikk

All makt til forbrukeren?

Stortinget ber regjeringen fremme en ny etikklov for å påvirke produksjonsforhold. Det vil ikke virke.

Forbrukeren mot Goliat: Den foreslåtte etikkloven legger alt ansvar på forbrukeren. Et slikt ansvar er ikke forbrukeren i stand til å ta, skriver kronikkforfatterne. Foto: Frederic J. BROWN, AFP/NTB scanpix Forbrukeren mot Goliat: Den foreslåtte etikkloven legger alt ansvar på forbrukeren. Et slikt ansvar er ikke forbrukeren i stand til å ta, skriver kronikkforfatterne. Foto: Frederic J. BROWN, AFP/NTB scanpix

Det vil alltid være behov for forbrukerinformasjon, og slik sett er intensjonen med forslaget god. Men det er flere grunner til at forbrukerinformasjon i seg selv har liten effekt. Forbrukere greier i liten grad å omsette informasjon til handlinger som får konsekvenser for produsenter og markeder. Erfaringer med blant annet miljøinformasjonsloven tilsier at effekten av informasjon er liten i forhold til de store utfordringene vi står overfor på miljøområdet, og utfordringene er ikke mindre når en skal prøve å påvirke etiske spørsmål slik som arbeidsvilkårene for arbeidere i utviklingsland.

Du må være abonnent for å lese denne artikkelen

Kronikk

Barna vi ble tildelt er blitt ofre for en byrå­kratisk skandale

Det er blitt stille i uten­lands­ke nyhets­ka­naler selv om situa­sjonen i Serbia bare er blitt verre.

Innføringa av Helse­platt­formen i Midt-Norge er blitt vurdert som «sterkt kritikk­ver­dig». Men kven skal ta ansvar for å rydde opp?