Originale stemmer får prisen

"Neshornene er store, fryktinngytende dyr", kan vi lese i oppslagsverk. Vel – om vi lar naturen for et øyeblikk være natur, burde symbolikken i Klassekampens neshornpris være grei nok: Det er de som kjemper seg fram, det er de som står på, det er de du vil takke for å gjøre offentligheten og året som gikk til et mer interessant sted å være. Forskjellige stemmer De to prisvinnerne, Karl Ove Knausgård og Solveig Aareskjold, er svært forskjellige, men begge har de en kompromissløs vilje til å forfølge sine egne ideer uten å skjele for mye til hva andre måtte mene. De beriker den offentlige samtalen og hver enkelt av oss med originale og kunnskapsrike tanker og ideer, synspunkter og perspektiver som står fram i sin samtid som både spesielle og viktige. De er begge opptatt av historien og henter kunnskap fra menneskene som har gått her før oss, og de forholder seg levende til en lang idéhistorisk og erfaringsbasert tradisjon, fra norrøn og gresk gudelære til mellomeuropeisk kunst- og idéhistorie. Overrumplende Solveig Aareskjold, født på Høyland i Rogaland og bosatt i Sandnes, har skrevet en rekke romaner og essaysamlinger, blant annet "Kyss meg i diskursen" (Samlaget 1996) og "Fallos. Det mangfaldige i det mannlege" (Samlaget 1997). Hun er kjent for Klassekampens lesere for sine ukentlige bidrag i "Paradoks"-spalten på fredager, og er en viktig stemme i ukeavisa Dag og Tid, der hun kommenterer dagsaktuelle politiske og samfunnsmessige spørsmål. Målt mot det meste som skrives i norsk presse, framstrå hun som ganske enestående i sin overrumplende originalitet, som ofte baserer seg på dypt menneskelige erfaringer. I Strindbergs fotspor Karl Ove Knausgård, oppvokst på Tromøya ved Arendal og i Kristiansand og bosatt i Sverige, har de siste to årene gjennomført et nesten umenneskelig "tour de force" med seksbindsverket "Min kamp". Det mangslungne resultatet, der han kombinerer beretninger om det trivielle og det unevnelig banale med alvorlige filosofiske og eksistensielle spørsmål, har skapt debatt og berørt sin nordiske samtid i en grad som vi knapt har sett maken til siden Henrik Ibsens og August Strindbergs dager. Neshorn i steingods Selve prisen, som Solveig Aareskjold smiler skjelmsk til på motstående side, er et neshorn i steingods formgitt av keramikeren Finn Hald (1929-2010), som gikk bort i fjor. Tidligere prisvinnere inkluderer forfattere som Jan Erik Vold, Per Pettersson, Hanne Ørstavik, Cecilie Enger og Karin Sveen, historiker og samfunnsrefser Kåre Lunden, SV-veteran og samfunnsdebattant Ottar Brox, den politisk engasjerte kulturredaktøren i Aftonbladet, Åsa Linderborg og fjernsynsdokumentaristen Christine Koht. Neshornjuryen har bestått av ansvarlig redaktør Bjørgulv Braanen, kulturredaktør Marte Eielsen og bokredaktør Karin Haugen. Klassekampen gratulerer og takker prisvinnerne for deres viktige og originale bidrag til den offentlige – og private – samtalen.

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Kultur

Medier

Maraton-dekningen av Inge­brigt­sen-straffe­saken bør få mediene til å snakke mer sammen, mener advokat.

Medier

Norsk Journa­listlag mener tv­-­giganten Discovery har leid inn tre av deres medlemmer ulovlig, og krever nå at de ansettes i fast stilling.

Kunst

I går ble det klart at Matias Faldbakken skal utforme regje­rings­kvar­talets minnested etter 22. juli. Kritikerne er splittet.