Tidsreise

I mars kommer filmen «The Quiet American» på norske kinoer med Michael Caine i hovedrollen som en middelaldrende utenrikskorrespondent for The Times i Indokina, med et uttørret katolsk ekteskap i London og en opiumsrøykende elskerinne i Saigon på samvittigheten. Hans tilværelse blir forstyrret av en amerikansk hemmelig agent som fravrister ham elskerinnen. Historien utspiller seg idet Frankrike er i ferd med å bli påført det endelige nederlaget ved Dien Bien Phu i mai 1954. Filmen bygger på Graham Greenes bok med samme navn fra 1955. Graham Greene var dårlig likt av amerikansk etterretningstjeneste, ikke minst fordi han tidligere hadde vært medlem av det britiske kommunistpartiet. At han etterhvert var blitt dypt religiøs spilte en mindre rolle for FBI. Amerikanernes motvilje mot Greene skyldtes ikke minst hans krasse kritikk mot USAs Vietnam-politikk i «Den stillferdige amerikaneren». Da boka ble lansert i USA midt under mccarthy-tida, ble den hardt angrepet, og nyhetsmagasinet Newsweek kalte den «en karikatur av en amerikaner i utlandet». Til tross for den anti-amerikanske brodden i boka, valgte Hollywood å filmatisere romanen. Men det var før 11. september. Nå er filmen i ferd med å synke ned i glemselen i det amerikanske kinomarkedet – hvis den da ikke reddes av en Oscar-nominasjon til Michael Caine. Ifølge Morgenbladet begrunnet sjefen for filmselskapet Miramax, Harvey Weinstein, filmens skjebne slik overfor New York Times: «Vi kan ikke vise denne filmen nå. Det er ikke patriotisk». På 1950-tallet førte den kalde krigen og mccarthyismen til at grunnleggende demokratiske prinsipper og hevdvunne menneskerettigheter ble tilsidesatt. På 1960- og 70-tallet ble disse kreftene slått på retur, ikke minst på grunn av USAs nederlag i Vietnam. Nå er vi der igjen.

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Innenriks

Kriselov

Leder i justis­ko­mi­teen, Helge André Njåstad (Frp), åpner for at komiteens arbeid med ny kriselov «kanskje ikke er forankret godt nok».

Sikkerhet

Sivil­for­svaret henter fram regler fra den kalde krigen for å sikre nok til­flukts­rom og planer for evakuering dersom det blir krig.

Skole

– Skjerm har en naturlig plass i skolen, sier Marius Arnason Bøe.