Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Album

I sitt lure hi

Framtidsnostalgiker Panda Bear glimter til når han vil.

PANDABJØRN MED BIKKJE: Sannsynligvis på hjemme­bane i Portugal. Foto: Chris Shonting
Album

Panda Bear

Sinister Grift

Domino/Playground

For tre år siden så Portugal-bosatte Panda Bear og Sonic Boom mot 1960-tallets syre- og surferock. Resultatet var nydelige, neo-nostalgiske «Reset». Når Panda Bear nå utgir album som soloartist, igjen, fortsetter han med mye av det samme, om enn med andre samarbeidspartnere.

Panda Bear er kjent som Noah Lennox fra det sjangerdefinerende amerikanske indie-bandet Animal Collective, og her bidrar samtlige medlemmer i kollektivet. Riktignok hver for seg, men med bandkompis Josh «Deakin» Dibb som medprodusent. I tillegg høres kjæresten Rivka Ravede (Spirit of the Beehive) og fjorårssensasjonen Cindy Lee, som lekkert gjør den første gitarsoloen på et Panda Bear-album, på «Defense».

Panda Bears metode minner stadig mer om klipp og lim fra ulike samspill, som så flikkes i etterkant til noe som til forveksling likner mer organisert organisk materie. Nå låter det likevel enklere, mindre pretensiøst og lettere tilgjengelig enn før, nesten så man kunne kalle det pop.

«Nesten så man kunne kalle det pop»

Noe kan tilskrives inspirasjon fra Sonic Booms mantra om klarhet eller enkelhet («simplicity»). Som i åpningssporet «Praise», der Panda Bear ikke skjuler at Beach Boys er en vesentlig inspirasjonskilde. Noe han heller ikke gjør et par spor senere, i «50mg» eller i «Ends Meet» og «Just as Well». Sistnevnte dessverre også en påminnelse om at det er en forskjell mellom å forenkle og gjøre noe direkte enkelt.

Men Panda Bear er samtidig for smart og skaperkraftig til at dette låter som noen simpel gjenbruks-svindel, albumtittelen tatt i mente. Innimellom glimter «Sinister Grift» nemlig til med å være noe langt mer enn nok en nostalgitripp, særlig på «Anywhere but Here», der datteren bidrar, morsomme «Ferry Lady», balladen «Elegy for Noah Lu» og ikke minst, allerede nevnte «Defense», som avslutter skiva.

På sitt beste vitner albumet om en ny åpenhet for å inkludere lytteren. Likevel hadde dette hørtes enda friskere ut om ikke Panda Bear selv var med på å lage bedre og freidigere plater tidligere.