I 2013, da Jens Stoltenberg var statsminister i Norge, rykket det irske lavprisselskapet Ryanair inn en annonse i VG med budskapet «Unngå Jens Stoltenberg – fly Ryanair!»
Ryanair var sett på som en notorisk versting av norsk fagbevegelse, og LO boikottet flyselskapet. Statsministeren uttalte i den forbindelse at han aldri kom til å fly med Ryanair, og annonsen var et svar på utspillet.
Som leder av Norges sosialdemokratiske parti, var det naturlig at Stoltenberg støttet LO og ikke fryktet konflikt med et firma kjent for lav skattevilje og sosial dumping.
Nå, elleve år seinere, er tonen en ganske annen. I går ble det kjent at Jens Stoltenberg blir leder i styringsgruppa i elitenettverket Bilderberg. Med seg i denne gruppa får Stoltenberg blant andre Michael O’Leary, sjefen i Ryanair. Ingenting smører gamle motsetninger som penger og prestisje. Det er sånn elitenettverket fungerer: Politisk og økonomisk elite smis sammen, utenfor offentlighetens brysomme blikk.
«Slike nettverk var arbeiderbevegelsens motpol.»
Ryanair-sjefen er ikke den eneste i styringsgruppa det er merkelig for sosialdemokrater å sosialisere med. Her fins også Trump-kampanjens sterke støttespiller Peter Thiel, investoren som i sin tid grunnla overvåkingssystemet Palantir.
Dagens Palantir-sjef, Alex Karp, er forresten også med, og det er også tidligere sjef i EU-kommisjonen José Manuel Barroso. I dag styrer han banken Goldman Sachs.
I tillegg består styringsgruppa av sjefene for Google og Microsoft. Trolig vil ikke høyst nødvendig regulering av banker og tekbransje stå høyt på agendaen neste år.
Bilderberg-møtene har i 70 år samlet politikere, næringslivsledere, forsvarstopper og medieprofiler fra Europa og Nord-Amerika til en tre dagers konferanse. Her diskuterer de internasjonal politikk og økonomi, samtidig som personlige bånd knyttes.
En gang var slike nettverk arbeiderbevegelsens motpol. I vår tid sliter sosialdemokratiske partier og ulikheten øker, og da velger altså en tidligere Ap-leder å gå inn i ledelsen av Bilderberg-gruppa.
Ord blir fattige. I stedet for å stå mot pengemakta blir en av Arbeiderpartiets fremste profiler del av den.