Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Fokus

Selges og splittes opp

Mens andre land bygger teknologi- og produksjonsbedrifter, selges norske virksomheter til høystbydende i utlandet.

Av de 30 største selskapene i Norden er det bare to norske igjen, Equinor og DNB, melder Dagens Næringsliv. Før finanskrisa slo ut i aksjemarkedene i 2008, var det sju norske selskaper blant de 30 nordiske virksomhetene med høyest markedsverdi. Telenor, Yara, Hydro og Orkla og restene av Rec er nå forbigått av en lang rekke svenske og danske selskaper.

«Våre naboland har vært flinkere. De har skapt vekstmotorer bygd på forskning og teknologi som skaper arbeidsplasser for fremtiden», sier Øystein Søreide, som leder NHO-foreningen Abelia, til Dagens Næringsliv.

Et godt eksempel er det danske farmasiselskapet Novo Nordisk, som nå er det største selskapet i Norden.

«Vi har en næringsstruktur der eierne tar ut verdier fra selskapene i form av utbytte og tilbakekjøp av aksjer. Selskaper som Equinor, Hydro, Yara og Telenor tappes for verdi over tid», sier Abelia-sjefen.

En gjennomgang i Dagens Næringsliv viser at Hydro, Equinor og Yara de tre siste årene har gitt aksjonærene henholdsvis 89, 58 og 83 prosent av overskuddet i utbytte og tilbakekjøp av aksjer.

«Det er i klar kontrast til de amerikanske teknologiselskapene, som øker sin verdi gjennom strategiske oppkjøp og enorme investeringer i forskning og utvikling», sier Søreide.

«I Norge er det et kappløp for å betale mest mulig i utbytte»

De selskapene som satser mest på forskning og utvikling, er også de som vokser seg størst, framholder Abelia-sjefen. Novo Nordisk bruker for eksempel hele 14 prosent av totalomsetningen på forskning og utvikling.

I Norge er det derimot et kappløp om å betale mest mulig i utbytte. Telenor har betalt eierne 144 milliarder kroner i utbytte og tilbakekjøp av aksjer siden 2015, skriver Dagens Næringsliv. Samtidig som utbyttemilliardene har strømmet ut, har selskapet kvittet seg med virksomheter i flere land og blitt mindre målt i omsetning.

Et grelt eksempel på norske eiere og investormiljøers kortsiktighet er det en gang så stolte industrikonsernet Orkla, som var en sentral spiller i norsk næringsliv i årtier, med selskaper som Borregaard, Nora Industrier, Elkem og Orkla Media. En sentral strateg var Jens P. Heyerdahl d.y. Da han startet som konsernsjef i 1979, hadde Orkla noen hundre ansatte og en omsetning på 300 millioner kroner. Da han måtte gå i 2001, var konsernet vokst til 35.000 ansatte og hadde 45 milliarder i omsetning. Nå er selskapet under sin nye hovedeier Stein Erik Hagen mest kjent for å selge virksomhetene for å øke børsverdien og utbyttene. Rec, Sapa, Borregaard, Elkem og Orkla Media er skilt ut eller solgt til utenlandske eiere. Hele bryggerivirksomheten, Ringnes-Pripps, ble i 2004 overlatt til danske Carlsberg. De siste årene har denne strategien blitt forsterket. Finansavisen skrev i forrige uke at Orkla nå selger ut selskaper i ekspressfart. Orkla Food Ingredients er overdratt til Rhône Group, mens Lilleborg gikk til amerikanske Solenis. Hydro Power, som eier norske vannkraftverk, er også til salgs.

«Jeg tror ikke Orkla eksisterer i sin nåværende form om to år. I sin ytterste konsekvens er spørsmålet om det kommer til å finnes et Orkla i det hele tatt. Det kan bli historie som andre norske selskaper», sier aksjemekler Jan Petter Sissener til Finansavisen.

Orkla kan også selge sin andel i malingsgiganten Jotun.

Det er rett og slett snakk om en kultur, der norske finansaktører verken er interessert i norsk eierskap eller å bygge teknologi- og industribedrifter med et langsiktig perspektiv. Det eneste det handler om er størst mulig utbytte. Og lønnsomheten er rekordhøy, det samme er utbyttene. Finansavisen skrev i går om selskapet Deep Value Driller, som eier ett eneste boreskip, som bare siden mars i år har utbetalt nesten en halv milliard kroner i utbytte til investorene.

Den norske overklassen klager over formues- og utbytteskatten. Det er det kanskje ikke noe å si på når utbyttene er så store som de er. Problemet med rikdomsopphopningen er at den samtidig utarmer det norske samfunnet. Verdiene selges ut til høystbydende og arbeidsplasser og teknologimiljøer forsvinner.