EU lader børsa for handelskrig med Kina
EU vil innføre straffetoll på kinesiskproduserte elbiler. Industrieksperter advarer om konsekvenser for EUs klimamål, mens Kina planlegger hevn.

Fredag stemte EU-landene over et forslag om å gi EU-kommisjonen tillatelse til å innføre en straffetoll på kinesiskproduserte elbiler på opptil 45 prosent.
Kommisjonen anklager Kina for å subsidiere elbil-industrien sin, noe som gir den en «urettferdig» konkurransefordel i Europa.
Til tross for en intensiv lobbyinnsats fra tyske og kinesiske forhandlere for å stanse forslaget, gikk det likevel gjennom.
10 av de 27 medlemslandene støttet økte straffetoller, inkludert Frankrike, Italia og Polen. Bare fem land stemte imot, deriblant Tyskland og Ungarn. Tolv land avsto fra å stemme.
Dermed er EU-ledelsen klar til å avfyre første skudd i det som kan bli en langvarig handelskrig med Kina.
Tysk motstand
Ambisjonen om å innføre straffetoll på kinesiske elbiler har vært et kjernepunkt i EU-kommisjonens Kina-politikk under president Ursula von der Leyen.
Innsatsen fra Tyskland – EUs største økonomi – og Kina for å overbevise enkeltland om å gå imot kommisjonens vilje, gjorde avstemningen til et skjebnesvangert øyeblikk for kommisjonsledelsen.
Tysklands forbundskansler, Olaf Scholz, har tatt parti med tysk bilindustri, som mener at en handelskrig med Kina vil ha «fatale konsekvenser» for europeisk bilproduksjon.
Ifølge South China Morning Post har Scholz brukt de siste dagene på å ringe andre EU-ledere for å få dem til å stemme mot å innføre straffetollen.
Tysklands motstand har vært stort sett motivert av frykten for en handelskrig. Tysk bilindustri er godt etablert i Kina, hvor de har både produksjon og store deler av markedet sitt.
«Vi ber EU og Kina fortsette samtalene om tollsatsene og unngå en eskalerende handelskonflikt», sa Tysklands ledende industriforbund BDI i en uttalelse. Volkswagen har også sagt at straffetoll er «feil vei å gå».
Ifølge industriforbundet Verband der Automobilindustrie selges hver tredje tyske bil i Kina.
Forsiktig i sør
Bilindustrien i andre steder i Europa er mer forsiktig. Den amerikansk-fransk-italienske bilgruppa Stellantis sier at de tar avstemningen «til etterretning», og at de støttet «fri og rettferdig konkurranse».
Uttalelsene likner kommentarene av paraplyorganisasjonen for bilindustri i Europa, European Automobile Manufacturers Association (EEAM). Også EEAM sier at de støtter de nye tollsatsene, hvis det promoterer «rettferdig konkurranse».
Spania har de siste ukene gått fra åpen støtte til straffetoll til å be kommisjonen om å «revurdere» den. Spansk svineeksport er for tida under etterforskning i Kina for urettferdige subsidier.
Mange mener at det store antallet medlemsland som avsto fra avstemningen, gjorde dette for ikke å havne i skuddlinja når Kina kommer med sine hevntiltak.
Kina har allerede varslet at de kan svare med å innføre ekstra toll på ulike landbruksprodukter fra EU.
Kan kutte investeringer
Lederen av EUs handelskammer for import og eksport av mekaniske og elektriske produkter sier grunnen til at mange EU-medlemsland stemte for å innføre toll, var med håp om at det ville «tvinge» kinesiske selskaper til å investere i Europa, ifølge Reuters.
«Hvis du støtter toll, taper du investeringer.»
— Myndighetsperson i Beijing til regjeringstilknyttet media
Etter reaksjonene fra Kina i helga henger dette håpet i et tynt snøre.
«Hvis du støtter toll, taper du investeringer», sa en høyt rangert myndighetsperson i Beijing til den regjeringstilknyttede Weibo-kontoen Yuyuan Tantian.
Kontoen har de siste månedene lekket flere kommentarer fra Beijing om EU-forhandlingene. Over helga skrev den at Beijing er «lei av at EU bruker straffetoll som forhandlingsmiddel» for å få investeringer i EU.
«Hvis europeernes samarbeidsvillighet bare er i ord, da er det mange ting som det ikke blir lett å forhandle om», skrev den.
Klima
Samtidig varsles det om at straffetollene vil ha negative konsekvenser for EUs elektrifisering av biltrafikken.
Salget av helelektriske biler i EU falt med 43,9 prosent i august.
Tidligere denne måneden ba industriforbundet EEAM kommisjonen om å utsette fristen for å utfase forbrenningsmotorer og pekte til «manglende infrastruktur for å støtte veksten av elbiler».
«Vi mangler avgjørende betingelser for å oppnå det nødvendige løftet i produksjon og bruk av nullutslippskjøretøyer, samt et konkurransedyktig produksjonsmiljø», sto det i et brev EEAM sendte til kommisjonen.
I Beijing er det stor tro på at EU ikke kommer til å klare å nå klimamålene sine uten kinesiske elbiler, sol -og vindenergi.
Kina har i en lang periode investert tungt i solenergi, vindenergi, og elbiler, som landets president Xi Jinping kaller «de tre nye kreftene».
«FN sier at vi må bruke 4,5 billioner hvert år [på det grønne skiftet], nå bruker vi bare 1,8 billioner. Og nå når Kina prøver å tette dette gapet, anklager dere oss for overkapasitet. Vi har ikke overkapasitet, vi har underkapasitet!», sa Wang Huiyao, leder av den kinesiske tenkesmia CCG til Klassekampen.
Handelsspenningene mellom Kina og EU er ikke begrenset til elbiler. Kommisjonen har også lansert etterforskning rettet mot kinesiske subsidier til solcellepaneler og vindturbiner.
Retting 8. oktober 2024: I en tidligere versjon av saken stod det at EU økte tollen på kinesiske varer. Dette er nå spesifisert til elbiler. Det sto også at Stellantis er en amerikansk-iransk-italiensk bilgruppe. Det riktige er at Stellantis er en amerikansk-fransk-italiensk bilgruppe.